Gräddstuvad LCHF-pytt med ägg

image395

Till Maja

Och "maria" - det är det här Du skulle spara rester till.

Rester, småsnuttar och eller nyförvärvat, men för lite att bli nånting kommer till pass. Det blir en annan dag alldeles ljuvligt. När det får gifta sig med andra smaker och dofter. Jag köper gärna sånadär "spillgrejor" och slänger i frysen. Stundom är jag flitig nog att hacka det först. Och när man sen har tillräckligt många småpåsar i frysen, tinas de och anrättas.
Man kan naturligtvis koka sås enkom för ändamålet. Den här gången användes överbliven sås från Sambalkotletter och för all del även kotletthack. Gissa hur gott det blev...

Ingredienser: Hackat av lite rökt, lite kokt, lite stekt, lite korv samt aubergin, squash, lök, brunsås, smör och grädde.


image396


Börja med att koka en stadig sås. Min överblivna sås fick reducera tills hälften återstod och den var då i lagom konsistens. Tärna aubergin och squash. Vätska ur med salt medan köttet tärnas i samma size. Fräs i hett smör i omgångar och låt absolut grönsakerna steka al dente för sig. Blanda köttet och slå över såsen. Koka ihop en aning och spetsa med grädde till lagom konsistens. Rör sist ner grönsakerna.


image398

Servera med knaperstekta ägg och kanske lite Cornichons.


~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~



Jägarbiff

När det nu både är torka i det Airamska köket och billigt med färs och champinjoner i "mina" affärer, får det bli upprepningar. Det här är gott, billigt och relativt enkelt att sammaställa.

Ingredienser: Nötfärs, champinjoner, lök, vitlök, färsk persilja, grädde, CF, smör, salt & peppar.

image392

Beta ner svamp och lök. Fräs i smör till all vätska kokat in. Slå över grädde och klicka ner CF. Koka ihop till inbjudande struktur. Forma under tiden färsen till stekvänliga biffar som får stekas i smör några minuter på var sida. Krydda med salt och peppar under tiden. Slå stekfettet i såsen och blanda samman. Avsluta med att röra ner färsk hackad (inkl stjälkarna) persilja.

Bjud eventuellt blomkålsmos till. Eller ät som det är.

image394


~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~

Malda grekbiffar med vitlökssmör

image390

Färs som fick gifta sig med allehanda greksmaker gjorde inte ont. Tvärtom - det blev sagolika smaksensationer för den som gillar grekiskt kök.

Ingredienser: Färs, röd lök, fetoast, oliver, vitlök, persilja, smör, ägg, grädde, oregano och salt.

image390

Hacka löken, skiva oliverna, tärna osten och hacka persiljan. Blanda ner allt utom osten och blanda samman lite hastigt. Rör till sist ner osten. Forma biffar som steks i Ghee eller smör på medelgod värme. Rör under tiden rumsvarmt smör med färsk vitlök, lite peppar, några droppar citron eller lime samt salt.
Forma aromsmör.


image391

Servera med lite grönt och någon extra ostskiva.

~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~

Ghee

image388

Idag fick den här följa med hem från invandrarmataffären. En ny upplevelse som jag läst mycket om. Doften har beskrivits som "knäckig" och jag, vars mellannamn är knäck; håller inte riktigt med. Det vore att dra det bästa jag vet i gruset.  I min näsa doftar det liksom bara för mycket av... Ghee ?
Men, det var bra att steka i. Mycket bra.  Man får bra stektemperatur och därmed fin stekyta.
Och så är det drygt tror jag.

Vet att jag kan göra hemkörd Ghee. Det kanske kommer att ske nångång. Annars brukar jag ju sysselsättningslösa dagar fixa mig eget ister.
Inte så dumt det heller.

Sambalstek i påse

image384

Utarmad fantasi? Inte alls. Det handlar bara om lite lättja. Och himla god smak förstås!
Vandringsreceptet går att applicera på det mesta.
Stora bumlingar med Högrev var tänkta att omvandlas till kalops. Men när orken att stycka och fräsa och steka uteblev, fick en stekpåse komma till pass. Och det skötte sig självt. Alltsammans.

Ingredienser: Valfritt köttstycke, grädde, CF, Sambal Oelek, vitlök, smör och kanske nåt från växtriket.

image385

Vispa samman de våta ingredienserna. Placera köttstycket i påsen utan att passera gå - dvs det ska inte putsas eller tillrättaläggas det minsta. Allt fett kvar alltså.
Placera påsen i lämplig ugnsfast form som kan samla upp vätska ifall "om" är framme - läkage skall kunna tillåtas alltså. Förslut och placera på mittenfalsen i 150-175 grader. Låt anrätta sig ett par timmar.

Ta upp köttet med ev tillbehör som får vila för sig.
Sila av buljongsåsen och låt den stormkoka i gjutjärnsgryta tills hälften kvarstår. Späd med en aning grädde. Montera rejäla klickar smör utan att koka mer -  ett tvärsäkert sätt att får rätt såskonstistens utan redning.

Folket runt omkring kanske uppskattar fullkornsris till. Vi andra uppskattar om vi slipper...

image386

~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~


Souvlaki med tzatziki och oliver

image381

Får man en minut över är det ganska snart gjort att göra grillspett. Av feta bitar fläskkött och goa kryddor som de får marineras i, blir de grekiska - dvs Souvlaki. Tzatziki, oliver och fetaost (om man har det hemma) gör måltiden komplett.

Ingredienser: Fläskkött i tärningar, vitlök, citronsaft, olivolja, rosmarin, lök, smör, turkyoghurt, CF, gurka,
salt & peppar.

image382

Pressa över köttet rikligt med citronsaft, pressad vitlök och färsk eller torkad smulad rosmarin. Salta försiktigt. Låt marinera ett par timmar i kyl eller en timma i rumstemperatur.  Fukta träspett under tiden. Trä upp kött och varva gärna med några bitar lök. Grilla eller stek i panna. Låt eftersteka i ugn 225gr i 20-30minuter.
Rör under tiden ihop en Tzatziki.

Servera gärna med grekiska tillbehör och låt ev kolhydratsfolket få ris till.

image383

~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~

Kokbok

image378

Har fått en förfrågan på KiF.
Om jag vill dela med mig av recept härifrån i en kommande kokbok.
Vet inget om vare sig författaren eller tanken.

Vet bara att många frågat efter en Airamsk kokbok.
Och så vet jag att det blev ett jädra rabalder sist.
När jag delade med mig och folk la sig i.
Och berättade för mig att jag inte alls kan ha anspråk
på vad jag publicerar här.

Jag har verkligen inget utrymme för eget bokprojekt, men det
känns som om jag ska spara på mig tills utrymme kommer.

Eller kanske det finns nån bokförläggare som läser mig och ser
en utmaning?

Gratinerad Tacofärs med paprikasallad & vitlöksyoghurt

image377

Hade glömt att jag köpt ett kilo paprika häromdagen. Det blev brått att anrätta istället för att frysa.
Sagt och gjort: det fick bli sallad av grillade paprikor. En riktigt god anrättning som hottas upp med lök och vinägrette. Till detta snoddes en enkel tacoinspirerad färslåda ihop.

Ingredienser: Färs, tacokryddor (blanda fritt ur kryddskåpet), lök, vitlök, paprika, balsamvinäger, olja, smör, ost, grädde, turkyoghurt, salt & peppar.

image379

Sätt ugnen på max hetta och grill. Dela och kärna ur paprikorna. Platta till dem och placera i långpanna. Grilla dem så att den yttersta hinnan blir kolsvart. Släng ner de heta parikorna i en bunke kallt vatten. Skala - det svarta lossnar mycket lätt ju mer bränt det är. Strimla paprikan och tex röd lök. Rör ihop en vinägrette av olja, balsam, svartpeppar och salt. Blanda snabbt ihop en sallad.

Fräs lök och vitlök i smör. Stek och finfördela färsen. Krydda till angenäm smak och styrka. Stek det hela torrt. Varva färs och riven blandad ost i ett par lager. Låt översta lagret vara ost. Häll på en gräddskvätt och gratinera tills osten antagit gyllenbrun färg.

Blanda yoghurt (och lite majonäs för den som vill) med pressad vitlök, en skvätt olivolja med salt & peppar.

image380

~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~


Len Champinjonsoppa med ostiga fläskfärsspett

image376

Jag har varit med om ett Halleluja Moment ikväll. Det här blev verkligen obeskrivligt gott.
Du som följer mig vet att jag gillar när maten är billig. Det handlar inte ett dugg om snålhet utan är bara som en extrakrydda. Andra gånger får maten kosta vad den vill, men när jag får tag i billiga råvaror och resultatet blir kalas är lyckan total. Det här är ett sånt tillfälle. Champinjonerna kostade nästan inget.. Blandade löksnuttar och grönt fick dyka ner både här o där och allt toppades med fett i olika form. Det blev vardagsfest! 

Ingredienser: Fläskfärs, färska champinjoner, lök, ägg, ost, grädde, creme fraiche, smör, kryddgrönt, träspett, matolja, salt & peppar.


image374


Börja med färsen. Finhacka lök och gärna nån klyfta vitlök och finhackat kryddgrönt (tex persilja). Rör ner ägg och en gräddskvätt. Arbeta kraftigt. Rör till sist ner ost skuren i små tärningar. Låt smeten vila.
Skiva champinjonerna. Låt slarvhackad lök och gärna även här en klyfta vitlök (som stämningshöjare) svettas i smör utan att ta färg. Blanda ned svampen och fräs tills nästan all vätska kokat in. Spara lite svamp i en skål till garnering. Slå på grädde och en klick CF. Koka soppan och smaksätt/salta/färga med en aning soja.
Peppra vid behov.
Smörj händerna med matolja och forma järpar av färsen. Stek i smör på medelgod värme och efterstek i grillpannan Du snart har köpt på loppis ;-)
Mixa soppan i processor eller med stavmixer. Späd med vatten till önskad konsistens. Ge ett uppkok.

Trä fläskfärsjärparna på spett och arrangera i tallrikar. Droppa lite av det smakrika stekfettet på ytan.

image375

Eller servera utan spett.
Voila !

~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~

Stekpåsekarré med asiatwok och gräddsky

Man måste ju inte precis bara laga mat för att äta idag. Lagar man i stekpåse sköter det sig självt och borgar för en succé imorrn, igen.
Karré brukar ju vara rasande billigt. Två stora bumlingar får gott och väl plats i modell större av stekpåsar. Krydda med vad som passar. Den här är bara smaksatt med salt, vitpeppar och lätt puder av paprika, vitlök och basilika. En timma i 175graders ugn per kilo kött på den största biten. Den seriöse benar ur dagen innan och kokar ur benen tills buljongen ska användas. 
Wok behöver man inte nödvändigtvis planera. Jag slängde ner vad skåpen erbjöd. Används färsk broccoli så låt för all del även rotstocken bli anrättad.

Ingredienser: Fläskkarré, kryddor, lök, vitlök, färsk ingefära, vattenkastanjer, broccoli, smör, grädde.


image379

Som sagt. Koka ihop buljongen. Tills hälften kvarstår. Slå över vald mängd grädde och koka ihop simmigt. Avbryt kokningen och montera ned smörklickar.
Woka löken först, tillsätt vattenkastanjerna och sist ingefära och den lätt förvällda broccolin. Krydda lätt med en aning japansk soja. Skär tjocka skivor av det utomordentligt möra och saftiga köttet.
Njut.


image378

~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~


Airamsk LCHF-Gulasch

image375

Surkål är både gott, billigt  och nyttigt. Att det sen innehåller sparsamt med kolhydrater gör förstås ingenting.
Mustig Gulasch med grädde tillsatt för fetthaltens skull, blev riktigt gott.

Ingredienser: Nöt, fläsk eller lammkött, lök, vitlök, surkål, paprikapulver, hel kummin, grädde, smör,
creme fraiche och turkisk youghurt.

image376

Skär köttet  och löken i grova bitar. Bryn i smör. Låt kryddorna bryna med ett slag. Slå över kålen och späd med vatten. Sjud försiktigt länge och väl tills köttet känns mört. Ha gärna locket på glänt så buljongen dunstar. Slå över valfri mängd grädde och koka samman. Salta om det behövs.

Rör ihop lika delar CF och turkisk youghurt till garnering och som lindrande smakbrytare.


image377

~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~


Knaprig kryddkyckling med tzatziki

Lätt som en plätt är bra.
Om man försteker kycklingen i smör får man en knaprig yta runtom, förutom att man får igång själva tillagningsprocessen lite kvickare. Jag kryddade med
thésilen som tidigare
.
Och den här gången fick babyspenat dyka ner i youghurten och trivas med vitlök.

Ingredienser: Färsk kyckling, vitlök, smör, mustiga kryddor, meze, valfritt grönt, grädde

image370

Sätt ugnen på 200grader. Dela kycklingen. Stek den runtom i het smörpanna. Krydda efter smak o tycke. Låt gärna några vitlöksklyftor och färskt kryddgrönt följa med in i ugnen. Stek i 40 min.
Blanda tzatzikin.
Koka ihop buljongen tills ytterst lite kvarstår. Slå på grädde och stormkoka tills den är behagligt tjock.
Servera


image371


~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~


RSS 2.0