Airams Hjemmelavede flæskesvær

120088-37

   Under många semestertripper till älskade DK kunde jag långt innan ankomst längta mig dreglig efter fläsksvålar. En av höjdpunkterna att anlända Danmark var alltså att få fri tillgång till slagtemandens flæskesvær. Inte helt accepterat av familjen i övrigt.... det var äckligt, på tok för fett och luktade gris, tycke de..
Jag älskade dem i alla fall.
Svålarna alltså....

   Häromkvällen frågade jag tjejerna i delidisken i "min" affär om det fanns möjlighet att få köpa en riktigt stor bit svål med tjock fettrand. Hon fick mitt mobilnummer och idag har jag träffat slaktaren efter påringning. Och jag har gjort mitt livs första egna Fläsksvålar. Det luktar gris i hela det Airamska hemmet, men himmel vad goda de blev.
 
  
      (klicka för större bilder)

Två kilo färskt fläsk putsades fritt från köttrester och skars i olika bitar. Somliga stora, en del små. Några fyrkantiga och andra i strimlor. Samtliga placerades i långpanna och ställdes i ugnen i 200-225gr.

Ganska snart smälte fettet och ett knastrande ljud började höras från ugnen. En del svålar guppade runt och vände sig själva och övriga hjälpte jag runt med en lång stekspade. Efter ca 45 minuter hade de antagit tillräckligt mättad färg för min smak. Med stor försiktighet och en god portion balanskonst togs långpannan ut ur ugnen och svålarna fick vila på ett uppsugande papper. De saltades medan de fortfarande var ljumna. När fettet svalnat hälldes det i lämplig bytta.

   I efterhand har jag funnit recept på riktiga Hjemmelavede flæskesvær. Och där fick jag lära mig att svålarna först ska få ett uppkok i vatten. Sen silar man dem och saltar innan de åker in i ugnen, på samma vis som mina fick göra.
Nästa gång ska jag också prova att skära bort rätt mycket av fettet på en del - så att det "bara" blir krispiga kanter kvar. Fastän jag hör till dem som verkligen gillar det där halvmjuka fettet med hård kant...;-)



Tält

Skulle både behöva och vilja ha, något nytt att ta på.
Känner mig lätt som ett fjäderdun och det är inte utan att jag också tycker om mig själv tack vare femton minuskilon.

Gjorde en repa på stan idag. I "mina" affärer....där det finns BIB, XLNT, Generous och såna varianter. Affärer som säljer modell tält alltså. Tvåmans, tremans och familjetält.

Fy farao, vad jag avskyr detta begränsade utbud. Inte bara för att snitten på kläderna är osmakligt fyrkantigt skurna, utan precis lika mycket för att jag känner så starkt motstånd till antitrendfärgerna. Det är som om alla vi som inte platsar i storlek 42 och under, vore både färgblinda, okänsliga och kanske synskadade tanter.

Jag hör INTE ihop med deras utbud. Jag rent av avskyr att behöva vara så begränsad när shoppinglusten sätter in.

Det blev inga klädköp idag. Om man nu räknar bort strumporna förstås.
Detta till trots kände jag till o med en befrielse när jag lämnade den sista butiken. Som om jag hade tjänat en slant. Och det har jag ju. För snart väger jag ännu mindre och kan välja både fritt i butiken och från reaställningarna. Jag kommer snart vara fri nog att köpa precis vad jag vill - och inte bara för att jag måste ha nåt.....

Tack gode gud för LCHF !!

Svensk Svinekam

Antar att det är stundande storgrishelg som gör, att åtminstone min matvaruaffär, för tillfället  dignar av fläskkött i olika modeller till riktigt vettiga priser. Det går liksom många sidor sidfläsk på två julskinkor. I danskarnas husmankost finns ett riktigt säkert kort. Svinekam - som oftast anrättas på hel färsk kotlettrad med svål. De bjuder rödkål, kokt potatis och brunsås till. Jag väljer här att presentera min svenska variant - på rimmat sidfläsk.

Idag fick ett ordentligt stycke (dryga kilot) fett fläsk följa med hem från affären. Fläsk2

Ugnen sättes på 200grader.
Fläsket vändes uppochner.
Med ordentligt vass kniv skäres ½-centimeter tunna skär genom svålen, men var aktsam med kniven - den ska inte ned i köttet utan bara passera svålen.

Placera hela stycket med svålsidan upp, i en ugnsäker form och låt fläsket samsas runtom med tex olika sorters lök (gul, röd, vit) + 4-5 lagerblad och någon tsk rosmarin. Salta sparsamt, men ändå över hela svålen och gnid gärna in saltet så att det kommer ner mellan skären (för krispighetens skull). Pudra över lite mald vitpeppar. Häll på ett par dl vatten i formen.

Fläsk3

Tillaga ett kilo i ca en timma. Ös och vänd möjligen grönsakerna, men rör inte fläsket. Dra upp ugnen till 250gr och stek på ytan i ca tio minuter till - så att det blir sådär underbart krispigt och inbjudande ;-)

Fläsk5

Låt skyn koka ihop till hälften i en kastrull och slå gärna på en gräddskvätt. Smaka av och servera.

För LCHF:are är anrättningen duglig att på värsta vikingavis bara äta rakt av, men övriga runt bordet kanske uppskattar både plugg och grönfoder till....

Räkpaj

Recept på en av mina absoluta favoriter kommer här. LCHF-anpassad som sig bör.
Vill man inte anv konstigheter som tex hollandaisepulver, så utesluter man det och antingen reder med äggula uppvispad med en skvätt grädde eller möjligtvis max 1 tsk valfritt mjöl & vatten (grovt mjöl funkar lika bra som vete).

Gör först Ditt pajskal enligt förslag här.

 (klicka för större bild)

Ingredienser:

5hg färska räkor
200gr mjukost med räkor
1burk creme fraiche
1 citron eller 1 påse hollandaisepulver+saften av ½ citron
1 tsk pepparmix (eller "bara" krossad svartpeppar)
några korn salt
riven ost

Smält osten tillsammans med creme fraiche och citronsaften. (Rör ned såspulvret) Krydda med peppar och dill. Smaka av och salta vid behov. Vänd ner räkorna, men koka ej.
Sprid stuvningen över omelettpajskalet och strö över den rivna osten. Grädda i 225-250gr en stund så osten smälter och antar en tilltalande gyllene färg.

Ropa: Maten är klar!120088-27


Blivande missionär?

Hon som stod framför mig i kön hos matbutiken, var en riktigt grann kvinna i 40års åldern. Hon var/är snygg som få. En man med förkärlek för kurvor skulle säkert kalla henne för en sann Zornkvinna. En doktor i tjänst skulle bergis skriva enormt adipös - dvs svår fetma, i hennes journal.

Vi hade varsin korg som vi sköt framför oss med foten.
Hon sneglade misstänkt i min och växlade blicken ömsom i korgen, ömsom mig. Hela tiden torkade hon svett från panna och kinder och nackhåren krullade sig av väta. Och hon såg ut att ha svårt att stå still.
Jag antar att hon tyckte kombinationen tungviktig kvinna med korg fylld av fettrika produkter såsom vispgrädde, Mezeyoughurt, gammeldags mjölk, bacon, räksallad och äkta smör rimmade dåligt.

I hennes egen korg fanns bara lightprodukter. Där fanns lightleverpastej, lättmajonäs, lättostkaka, extra mager nötfärs, baguetter av vitt mjöl osv. Strax innan hon landade framför kassörskan slängdes det ner  "ta-tre-chokladbitar-betala-för-två" bland hennes varor.

Åh! vad jag kände igen mig.

Och ÅH, vad jag hade lust att få berätta för henne.
Berätta hur oförskämt BRA man kan må om man bara använder fett som energi istället för socker.
Hur pyttelite ont det numera gör i kroppen. Att jag tror all känslighet i fettcellernas smärtreceptorer liksom plötsligt gått i ide. Att både magkatarr, huvudvärk, svettningar, andfåddhet, sömnsvårigeter och/eller paltkoma samt allmän otrivsel i min kropp är som bortblåst. Och att min skalle och mina tankar  nuförtiden är så snabba att jag imponerar såväl mig själv som omgivningen. Inte är jag ledsen, inte är jag arg, mitt självförtroende är på topp förutom att jag aldrig nånsin använder fotfil längre.
Men kanske framförallt skulle jag viljat berätta att jag knappt aldrig längre planerar mitt ätande. Att det där ständiga ältandet inom mig om vad som ska stoppas in härnäst har försvunnit. Att jag helt slutat övertyga mig själv om alla måsten. Jag måste aldrig längre bara äta den och den chokladbiten för att jag är så trött. Eller för att trösta mig, eller unna, eller straffa eller vad det nu handlat om.

Men man kan ju inte ge sig till att missionera inne på Ica....
Eller kan man?
Vem är det som köper lightvaror - jo, de som anser sig behöva dra ner på fettintaget i nåt slags hopp om att begränsa sin övervikt. Och vad blir man sugen på då - jo, kolhydrater !

Det kanske vore en idé - att i LCHF-anda trycka upp visitkort med vettiga webadresser, boktips  och ev kontaktpersoners telefonnummer att i smyg dela ut bland våra feta medmänniskor, för att på så sätt rädda liv?

120088-25


Kaffetryffel

Tillaga tryffel enligt recept här.
Men tillsätt även antingen snabbkaffepulver - eller som jag; en halv tsk espressokaffepulver.

Pudra kakao på en tallrik med hjälp av thésilen.
Spritsa som teskedsstora kluttar ovanpå kakaopulvret.


Pudra över rikligt med kakao.
Ställ tryffeln i frysen så den stelnar en aning och torkar på ytan (ca ½ timme)


Lossa dem försiktigt (med tex en smörkniv i trä) och fortsätt pudra kakao så alla sidor täcks.

120088-20
                            Hoppla - Kaffetryffel med arrakssmak !


Kolhydratsjuk

Det började med en kryssning den gångna veckan.
Maten - nema problema. Jag åt som jag brukar - eller iaf "bara" protein och fett. Gott kött och precis lika gott fett.
Men vinet skapade katastrof!

Jag hör verkligen till de som bara och då absolut bara, ska äta proteiner och fett.
Så snart kolhydraterna landar i mitt system kör det igång.
Suget och självbedrägerierna.

Jag åt Toblerone!
Så in i vassen.
Flera dagar i rad.
Utan att riktigt erkänna det.

Och igår åt jag plötsligt både knäckemacka och fil till frukost.
För att inte tala om varmkorven i bröd på skogsutflykten.
Med ketchup dessutom...
Och hur många skumraketer som åkte ner vet jag inte längre.
Inte hur många nävar popcorn på kvällen heller.

Jag mår pyton!
Har velat gråta hela helgen. Känner sann depp. Inte för vad jag gjort utan som om depphormoner tagit över.
Och magen den värker. Både mitt i, nedom och till höger.
Förutom att den ser havande ut.
Och mina telefonstolpar till ben sen... de skämtar man inte bort.

Så vad har jag lärt av detta då?
Jo, det tar ett par tre dagar innan jag känner förgiftningen. Och minst lika många innan jag kommer ur den.
Jag MÅSTE berätta det för alla omkring mig. Att de ska informera mig när återfallsignalen kommer.


Att jag bara tänker smaka lite....

Vilket skitsnack !

Det heter självbedrägligt missbruk och inget annat.
 




Lamm

En rasande god, festlig, enkel och billig anrättning att bjuda på såväl vardag som fest är i mitt hem: Lammstek. Förr var var övertygad intill rigid att lamm smakar ulltröja, men så är det ju verkligen inte.

Jag brukar göra min upptinad, men man kan naturligtvis ställa in den som en fryst klump om man har rikligt med tid innan det är dags att tugga. Den lagas med största fördel, såväl tinad som otinad under svag värme.

Gnid in köttet (hel lammstek med ben)  med fett så att kryddorna vill fastna. Salta o peppra och överdriv sedan med krossad vitlök, rosmarin, timjan, paprika och några korn chilipulver. Lägg i form och häv ner mängder av skalade vitlöksklyftor (mängder=två tre hela vitlökar). Tillsätt gärna hela gula och röda lökar, morötter, palsternackor och några lagerblad.  Stek i 150graders ugn i fem sex timmar beroende på storlek/vikt. Köttermometer är bra om man känner sig osäker. Späd efter hand med lite vatten så att safterna på botten inte kokar torrt.

Linda in köttstycket i folie och vispa under tiden ur skyn och som Du gör en gräddsås av, där några av vitlöksklyftorna får gå med i såsen.

Lamm

Kan serveras som hos mig (när lilleman fyllde 21år) med enbart hasselbackspotatis och grillad tomat förutom såsen.

Tillbehör

Men oxå mer LCHF-vänligt med Tryffelaioli, vitlöks och citronsmör och oliver. Några i sällskapet åt även av ättiksgurkan och Auberginsalladen.

Tryffelaioli: Byt ut hälften av rapsoljan till tryffelolja och gör Din majonäs som vanligt. Pressa i vitlök och krydda med en smutt mald svartpeppar.


Larger than life

Såg med stort igenkännande dokumentären om feta människors livsöden på femman igår. Människor som kommit upp i 3-400kilosklassen tack vare socker.
Doktorn pratade om oralt behov, men försökte också förklara mekanismen glucos/insulin med följande insulinresistens hos dessa personer. Han sa vidare att deras mat var påtagligt beige. Så sant - matens färgpalett rörde sig endast i tonerna vitt/beige/gult och möjligen lite brunt. Chips, bröd, kakor, panering, pommes osv. Det slog mig att beige mat borde förbjudas för alla feta!

En av deltagarna hade bestämt sig. I hans kök satt anslag till hemtjänsten om att följa hans innersta önskan och inte falla offer för manipulation när sockersuget satte igång. Förvisso var han inte alls medveten om att det är sockersug, men intentionen var ju god....

Jag minns tillbaka.
Uppvuxen med smal mamma och äldre lika smala halvsyskon - som alla har skuld i mitt förhållningssätt till snabba sockerkickar. Antar att jag matades med Mariekex redan vid fem månaders ålder. Jag fick nåt sött i munnen för alla slags känslor. Vid sorg, vid glädje, vid ilska, vid förtvivlan och inte minst som beröm. Vid sju års ålder drogs jag iväg till barndoktorn som skulle prata mig tillrätta. Han skulle få mig att förstå hur farligt det var att vara tjock... Och hela familjen la manken till att få i mig rätt produkter.
Första måltid efter det där läkarbesöket både ser jag och känner smaken av än idag 37år senare. Potatis i stora lass, magert nötkött, brunsås och massor av sönderkokta morötter.
Jag minns hur ont det gjorde i magen av att jag blev ännu mera hungrig. Hur ledsen jag kände mig långt, långt inne i bröstkorgen. Hur gärna jag ville smygäta nåt efterpå.....

Igår kom den nostalgitrippen.
När jag såg den smällfeta mannen, med urusel cirkulation i de massiva benen han inte längre kunde gå på. När han, med lårvalkar liknande alldeles egna kroppsdelar låg där på galonmadrassen som han rätt och slätt var tvungen att utföra sina behov på: låg och käkade en kycklingsallad från en bricka på magen. Jag kände hans sorg. Hur han skulle känna sig ännu mer hungrig efter den där fettfattiga sockerstinna måltiden.

Och inte förstå bättre.
Precis som inte heller min egentligen omsorgsfulla familj gjorde när jag var barn....


Tacopaj med Guacamole

Pajskal
Vispa ihop en omelett på kanske fyra ägg och 1dl vispgrädde. Salta & peppra. Smörj ett bakplåtspapper en smula och häll smeten på pappret som Du klätt i en lagom form. Grädda i 200gr ugnsvärme tills omeletten doftar ungspannkaka, är torr och har duktig färg:
 (klicka för större bild)

Tacofärs
Låt en ordentligt stor hackad lök tillsammans med fyra lika hackade vitlöksfklyftor svettas i en klick smör:


Lägg ner ett halvt kilo färs och fortsätt bryn tills den är genomstekt:


Krydda med valfritt färdigblandad Tacokrydda eller på en höft från det egna skåpet med paprika, chili, spiskummin, vitlök, oregano, garam masala å annat starkt. Var försiktig med saltet eftersom det ska på en massa ost senare. Slå i en skvätt grädde eller en halv burk creme fraiche. Puttra tills det är kladdigt men inte flyter:


Klä en pajform med den lätt avsvalnade omeletten - eller välj att fortsätta i befintlig form - ta dock bort pappret först:


Sprid färsröran över "pajskalet" och garnera med en tunt skivad tomat (mest för syns skull - vi LCHF:are hoppar över tomaten sen):


Strö ordentligt mycket riven ost på toppen:


Grädda i 200-225gr tills osten är gyllengul/brun:
            


Pajen är verkligen till sin fördel om den serveras tillsammans med Guacamole. Plus krispig sallad  och ostnachos till allätarna.

Guacamole:
Släng i matberedaren ner två urgröpta avocados tillsammans med en burk creme fraiche (eller turkisk youghurt), två pressade vitlöksklyftor, några droppar citron eller limesaft samt salt o peppar. Kör på högsta hastighet tills röran är mosig och fluffig:



Smaklig spis !

Vaniljsås

Vaniljsås

Som egentligen heter Dansk Råkräm


Vispa 3dl grädde för sig

Vispa i annan bunke: 3äggulor med 1msk vaniljsocker eller vaniljstång som skrapas ur. Valfritt tillägg: 1-3msk florsocker eller sockerersättning tills det hela blir pösigt.

Blanda bunke 1 med bunke 2 och det blir världens godaste vaniljsås!


Aromsmör ~steg för steg ~

Aromsmör ~steg för steg~

 Persiljesmör Länken öppnas i nytt fönster(klicka för att se bilder)

  • 2hg smör
  • saften av ½ citron
  • Hackad persilja eller valfri ört. (Jag valde Persillade idag)
  • Salt & peppar
  • 2-3msk rapsolja

Låt smöret bli ordentligt mjukt. Tillsätt övriga ingredienser och vispa försiktigt med elvispen tills det är följsamt och riktigt mjukt. Stjälp upp smöret på bortre kanten av kortsidan på ett smörpappersark. Vik över pappret och pressa nedåt. Tryck med sidan av handen alt en palett och håll under tiden undersidan av pappersarket med ett stadigt tag. Tryck ut smöret tills dess en rulle skapats. Rulla in den i resten av pappret och kyl eller frys. Skiva upp efter behov.


Tips: Smör, olja, salt&peppar och saften av en hel citron blir alldeles underbart till både kött och fisk. 3-4 pressade vitlöksklyftor istället för grön ört är en annan favorit.


Ostschnitzel & Ostplättar

120088-3

Ostschnitzel: Skär 1cm-tjocka skivor av favoritosten. Doppa dem ordentligt i uppvispat ägg och panera med sesamfrön så att hela ostskivan är täckt. Stek i smör på god värme (femman) och rör lite på pannan så att skivorna inte fastnar. Vänd när de är gyllengula. Vill man avancera och kanske bjuda sina vegetarianvänner på något görgott är dessa snitzlar lätt kryddade med Oregano serverade med ris och en riktigt god tomatsås - en given succe´.


Ostplättar:
Riv en bit av favoritosten (jag hade Gouda) på den grövsta sidan på rivjärnet. Blanda med ett eller två uppvispade ägg. Bryn en rejäl (25gr) klick smör i pannan och klicka ut tre, fyra plättar. Skaka pannan så de inte fastnar. Vänd med en ren palett (smulor och avskrap som fastnar på stekspadar och paletter förstör såna här arrangemang). Låt dem svalna var för sig på ett fat.




Sås till fisk

Fisksåser

Enklaste kalla laxsåsen som passar både kall eller varm lax är ju att blanda en burk creme fraiche med en burk stenbitsrom+ salt&peppar. Vill man avancera tillsätter man hackad dill, lite hackad lök och ett par msk majonäs.


Varm laxsås:

  • 1-2dl vitt vin
  • 1 burk creme fraiche
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 burk stenbitsrom
  • hackad dill                       Koka ihop - servera! ca 2-4pers

Nobisdressing:

  • 2ägg kokta i max 3minuter
  • 2 msk vinäger
  • 5dl olja
  • 1 tsk salt
  • lite mald svartpeppar
  • 2½ tsk dijonsenap
  • 1 krossad vitlöksklyfta
  • (ev hackad gräslök)

Kör i matberedare. Äggen skrapas ur sina skal. Droppa i oljan försiktigt i början och kör tills det blir fluffigt. Räcker till 8 pers.


Arrakstryffel

120088-2

Arrakstryffel

Rör smör (elvispa) riktigt mjukt med cacao, en knivsudd vanilj och arraksessens. Spritsa munsbitar i tex knäckformar och pudra med hjälp av tesilen över cacao. Kyl och ät som fettillägg Flört Måtten är på en höft. Det går utmärkt att smaka sig fram, (jag gillar själv när det ett bittert) men jag tog i runda slängar:  

  • 200gr smör
  • 1½ msk cacao
  • 1 knivsudd vanilj alt nån tsk sötningsmedel
  • 10drp arraksessens

Åt 1st till kaffet igår kväll och fick genast erkänna mig såld. Det här är inget för mig då beroendeknappen är detsamma som Onknappen, men jag kan kanske klara att gömma dem i frysen för att bjuda kaffegäster på...




Vitlökslax

Vitlökslax

Enkel och mycket mumsig laxanrättning.

Jag tog fisken direkt från frysen - det tar lite längre tid att vänta in maten bara. Och den lagades enligt: ta-på-en-höft-recept.

  • Nåt kg laxfile
  • Saft från en lime alt ½ citron
  • Salt & peppar
  • 5-6 pressade vitlöksklyftor
  • Hackad dill och ev hackad persilja
  • Smörklickar
  • Vispgrädde

Lägg filén i en form (behöver ej smörjas). Pressa på saft från lime/citron. Krydda. Pressa på vitlöksklyftorna (och fega inte - detta blir görgott). Strö över det kryddgröna. Klicka på smör och häll över grädden.

Stek i 200gr ungsvärme - fryst 1½ timma, färsk halva tiden.

Min fisk avnjöts med lite blomkålsmos. Övriga familjen åt potatis, sallad och knäckemacka.


RSS 2.0