Hemgjort SMÖRAv någon anledning har smörtillverkning inte blivit rutin i det Airamska hemmet. Men nu blir det ändring på den fronten. Det är så gott att jag kan äta det med sked. Har provat några gånger och här kommer det som passar mina smaklökar bäst. Jag använder mycket gärna flingsalt, men det går ju lika fint med Seltin eller vad man önskar. Dessutom verkar det vara en personlig uppfattning hur mycket salt man skall tillsätta, mina smakombud har alla varit oeniga.

Gör såhär:
Nu har jag en förträffligt bra köksmaskin som kan vispa 1 liter i stöten, men en trea grädde är ju mer hanterbart att börja med. Tillsätt 1 msk creme fraiche per deciliter grädde så får smöret en mer karakteristisk och lite syrlig smak.

Vispa grädde och creme fraiche tills det inte bara blir tjockt utan helt separerar sig från vasslen och bildar smörkulor, som på bilden. Först blir det smör, sen blir det smörkulor och plötsligt badar smörkulorna i vätska. Då är vispningen över.

Tvätta smöret i kallt vatten. Antingen för hand eller med fördel i matberedare. Skölj och byt vatten tills sköljvattnet är helt klart (och inte mjölkigt). Ju bättre man sköljer sitt smör, desto mer hållbart blir det. Låt smöret rinna av i sil ordentligt. Lägg över i en bunke och tillsätt salt. Börja försiktigt med ett par nypor (till 3dl) och arbeta in saltet i smörklumpen och häll av vattnet som frigör sig under arbetets gång. Smaka av.

Detta smör bör vara hållbart i kylskåp i en vecka - det har inte hunnit sparas så länge här ännu. Lycka till!


~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~


Pestoröra till laxEtt litet tips bara:

Blanda lika delar majonäs och creme fraiche. Tillsätt en halv del Pesto av god kvalitet. Rör ihop försiktigt.
Tex 3 + 3 + 1½ matsked till två portioner.
 Den är sagolik till en bit smörstekt lax ;-)
Dessutom är detta raffinerad och hälsosam snabbmat som passar både till vardag och fest. Alltiett liksom.~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~


RSS 2.0