Julbiskvier

Black  & White?



Ja, det kan tyckas.
Men, dessa små munsbitar är snarare gula & bruna.
En slags LCHF-biskvier. I adventsanda.
Med saffran i de vita och pepparkakskryddor i de bruna.

Inget recept denna gång, "bara" lite inspiration.

~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~

Dillkött på LCHF-vis med buljongkokta morötter

Att ställa till med storkok är kanske inte något man gör i vardagslag, men på helgen kan det passa och då kan man lika gärna göra dubbel eller trippelsats. Utgår ifrån att det är lätt att hitta mått på ingredienserna på webben. Jag koncenterar mig här istället på den underbara såsen. Nötkött kan tänkas vara lite magert för oss LCHF:are. Men här är såsen full av godsaker. Dock inte ett korn mjölredning. Såsen blir därav kanske inte så vit som vi är vana vid, men för min egen del har det ingen betydelse alls.



Koka köttet och grönsakerna tillsammans. Ta ev upp morötterna tidigare beroende på hur mört eller segt köttet är. Min anrättning är på högrev och 1½ kg fick sjuda i 1½ timma.
Sila av och stormkoka buljongen tills knappt hälften återstår. Tillsätt ättika och slå i ordentligt med vispgrädde. Stormkoka 5-10 minuter. Vispa samman creme fraiche med ett par äggulor och vispa ner. Koka upp nätt och jämt. Ta från plattan och klicka samt vispa ner smörklickar. Krydda mer om det mot förmodan skulle behövas. Rör ner en stor näve färsk hackad dill.
Njut !

~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~

Faktaeffekt

Efter Kalla Fakta förra söndagen hände något med den här bloggen.
Att det knappast är det så kallade kostetablissemangets förtjänst,
kan vi nog vara överens om ;-)



Annika Dahlqvist ska ha hela äran !


Mustig Fläskfiléwok

Vad kan det bli av det här?



Jo, det kan bli en riktigt god wok. Inser såhär i efterhand att alla ingredienser inte är med på bild, men de
får skrivas ner istället. Det blev rasande gott och jag som är risfri saknade inte det alls.

Ingredienser:
Fläskfilé i tunna skivor
Bambuskott
Krämig cocosmjölk utan spad
Grönsaker tex: rättika, purjo, lök vitlök, bladpersilja och vitkål
Soja, gärna japansk
Fisksås och Hoisinsås för den som vill
Chilipulver eller sambal oelek
Vit eller svartpeppar
olja
smör



Bryn eller woka grönsakerna helt hastigt i smör eller olja och ta upp för att vila. Bryn eller woka fläskfilén i omgångar. Peppra under stekningens gång. När köttet är färdigt slås cocosmjölken och sojan över. Krydda med chili eller sambal och valfria asiatiska såser.
Obs - salta inte, det räcker med soja.
Låt puttra tills såsen blir simmig. Ta gärna upp köttet och stormkoka tills hälften av sås kvarstår. Vispa ner en ordentlig klick smör och vänd ner kött + grönsaker (som mjuknat lite under väntetiden). Ge ett hastigt uppkok.
Smaka av om det behövs mer drag. Pudra kanske som jag, lite sesamfrön på toppen.




~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~


Laxgratäng med wasabi och parmesan

Vad har vi här då?



Oj, vilka bra gissningar Ni presenterar. Och det är jättekul att Ni gör det!

Detta kom till när jag drabbades av ett svårt lathetsanfall igår. Jag hade tänkt steka laxkotletter och göra någon kall sås, men saknade både intresse och inspiration helt. Så, det fick bli en gratäng. Och den blev så god att jag skulle kunna äta den dagligen framöver.

Ingredienser:
1kg laxfile
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
salt
 citronsaft
1-2msk Wasabi
fet gratängost
1-2dl Parmesan

Ugn 200-225gr


Lägg laxfilén med skinnet mot botten i ugnsfast form. Salta och pressa citronsaft över. Rör samman såsen och häll över. Skiva över ett jämt lager ost och strö den rivna parmesanosten på toppen. Jag tror det är viktigt att man inte överdriver ostsmaken. Laxen måste också få komma till sin rätt. Liksom wasabin. Lagom är bäst! Gratinera härligheten i 200gr 20-30min. Höj tempen en aning på slutet så att osten får en gyllene yta. Låt vila ett slag innan servering. Lycka till!




~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~

Soppa med brödsnibbar



Mitt recept på fläskpannkaka blev, vad jag kan förstå populärt.
Vill då passa på att tipsa om att göra en "kortare" smet med mera ost och sen grädda den i tex en pajform som får gå länge på lite lägre temp och till slut svalna. Då har vi plötsligt fått ett slags bröd är mycket trevligt till en soppa.
Lycka till!

~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~

Tunn LCHF-pannkaka

På förekommen anledning har det exprimenterats, mer än tillåtet ,i det Airamska köket ikväll...



Varning - gör inte om det ;-)

Av receptet på LCHF-fläskpannkaka har jag alltså försökt göra både våfflor och tunnpannkakor. Samma recept men slätvispad i processor. Våfflor fungerar inte alls. Fyra katastrofer i våffeljärnet vittnar.
Tunnpannkaka fungerar bevisligen, men det är inte värt besväret. Laggarna blir tunna, sköra och mycket svåra att vända. Goda förstås, men då är ugnspannkakan lika god.

Däremot går det fint att göra plättar.
Men det publiceras på annat håll.
Tids nog... ;-)

~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~


Fläskfilégryta med Oliver, Dijon & Dragon



Fläskfilé i härliga smaker och aromer som gillar varandra.

Ingredienser:
Fläsfilé
Bacon
Lök & vitlök
Svarta urkärnade oliver
Färsk Chili
Grädde & Creme Fraiche
Dijonsenap
Torkad Dragon
Salt & Peppar




Strimla bacon och bryn knaprigt i en aning smör. Finfördela under tiden löken, chilin och skiva oliverna och efterstek helt lätt tillsammans med baconet. Lägg över i annan panna som det hela sen kan puttra i. Bryn nu fläskfilén i skivor i flottet. Salta och peppra och flytta allteftersom över i den andra pannan. När allt kött är stekt slås grädde och ett par klickar tillsammans med en liten smutt senap på flottet med eftersmaker och får koka samman till simmig konsistens. Krydda med Dragon. Slå såsen över köttet och låt puttra under lock ett litet slag.

Servera med någon grönsak - här med grillad inlagd paprika.




~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~

Normalportioner

Många frågar mig "hur mycket man ska äta" ?

Skaldeman säger att man ska äta när man är hungrig och sluta när man är ohungrig.
Det tycker jag är ett bra mått. Att överäta är aldrig bra.

Och att ersätta ett par potatisar med tex en extra kotlett känns åtminstone för mig helgalet.
Det gäller att inte snåla på fett och att känna efter. Något som många av oss överviktiga i
alla år undertryckt. Signalerna reparerar sig och man äter mindre och mindre volym.
Det som anses vara normalportion räcker även till oss.

RSS 2.0