Pestolax med grillad citron & gräddsky

Ja, enklare än såhär kan det knappast bli.
Eller godare...



Helsida eller portionsbitar av lax spelar ingen roll.
Salta på köttsidan.
Rör ihop två delar pesto med en del majonäs.
Stryk ut röran på toppen. Slå en skvätt grädde runtom fisken i formen.
Den som önskar strör riven parmesan eller mandelspån på fisken.
Stek/gratinera i 200gr i 30-45 min beroende på mängd och tjocklek.
Grilla under tiden tjocka skivor citron (förunderligt gott!).


~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~


Airams LCHF-Langos -Foccacia -Hamburgerbröd -Kex & -Mackor

Nuförtiden hinner jag inte hänga med på webbens LCHF-sidor (det finns så härligt många nu) så ofta som jag vill. Men häromdagen, när jag dels var vrålhungrig och dels inte orkade sitta vid mitt pluggande längre "hamnade" jag på en amerikansk sajt. Det ena gav det andra och jag förstod att "man" bakar något slags bröd som (för mig helt obegripligt) kallas för Oopsie´s eller så.

Nu har det här bakats i flera omgångar och i olika modeller och det har landat i ett recept som alla kan klara. Både jag och familjen älskar det här brödet. Det är lättbakat, blir jättegott, har inbjudande  tuggmotstånd, (det kittlar härligt i kistan) och är hållbart flera dagar i kylen utan att tappa sin gnista.

Och det tjänar med full poäng som Langos om man vill.





Grund till LCHF-bröd, 20 st

Ugn 200gr, tillagning 1 tim.

6 ägg delade i vitor och gulor var för sig
½ tsk salt
1 msk Fiberhusk
200 gram naturell Philadelphia eller motsv
½ tsk bakpulver
6 msk krossade linfrön

Tillägg:
Flingsalt, Rosmarin, Oregano, Vitlökspulver, Sesamfrö, Vallmo, Anis, Dillfrö, malda brödkryddor, olja etc.





Värm upp ugnen. Vispa äggvitorna riktigt hårda och torra (ca fem min). Fortsätt vispa äggulorna i annan bunke nästan lika länge, tills smeten blivit ljust gul och fluffig. Tillsätt ost, fiberhusk och salt i gulorna och vispa helt slätt. Vänd försiktigt ihop vitorna med ägg/ostsmeten - vispa inte, använd istället slickepott och vänd med stora rörelser. Tillsätt linfrön och bakpulver och vänd ner försiktigt.

Klicka ut på bakpappersklädda plåtar.
Foccacia: droppa lite olja, krydda med salt, vitlök, rosmarin, oregano
Hamburgerbröd: strö över sesamfrön
Mackor: dofta över malda brödkryddor med thésilen
Grädda i ca 15min eller tills ytan blivit gyllenbrun.

Kex: stryk ut smeten tunnt på pappret. Strö över rikligt med frön och kryddor + en liten aning flingsalt
Grädda i 15-20 minuter. Ta ut plåten och skär i tilltalande bitar eller remsor. Stäng av ugnen, ställ tillbaka plåten, men låt luckan stå på glänt och med tex en träslev emellan. Låt kexen torka på eftervärme 45-60min.

Tips 1: Börja alltid vispa äggvitor på lägsta hastighet. Öka farten efter hand och låt äggen bli riktigt sega innan de vispas till skum
Tips 2: Prova gärna med smält smör droppvis istället på Foccaciatoppen. Jag tycker slutresultatet blir tungt och platt, men det kan vara en smaksak.

Langos:
LCHF- Foccacia
Vitlökssmör
Rörd creme fraiche
Svart caviar
Hackad rödlök

Lycka till!


~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~


Glassboll - Recension

Av nyfikenhet och kanske framförallt för att peppa mina boys; som nu är inne på sin nionde godisfria månad och
gruvar sig för hur sommaren ska gå utan glass - inköptes en sk Glassboll.


Vi har haft en skojig stund. Med att skaka, rista, konstra och kasta den
emellan oss. Själva förberedelsen var enkel. Åtta msk grovt salt samt massor av is i plastbollen och ingredienser för glass i metallcylindern. Sen jobbade vi duktigt i tio minuter, och skrattade över oljudet, den kalla och halkiga äventyrsresan och spänningen inför att öppna den i halvlek för att få se det underbara.

Vilken flopp!

Först fick vi inte upp locket. Stora verktygslådan fick komma fram och med hjälp av en stor tång kunde vi glänta innehållet. Dvs glassen som var frusen intill cylinderns väggar och satt orubbligt. Men vi följde instruktionen och blandade det som gick att blanda med den helknepiga och tillhörande skrapan. Och så ristades innehållet tio minuer till. Nytt tångtillgrepp och glassen kunde avsmakas. Men, först fick vi hälla ut is & saltblandningen i plastkulan för att istället fylla upp med ljummet vatten. Då lossnade en stor glasscylinder som i sin tur fick vispas med elvisp. Och - plötsligt hade vi en alldeles underbart gräddig mjukglass!

Förr i världen fanns en glassmaskin i min ägo. Nu finns en glassboll som med frakt kostade 398kr. Hade jag jämfört priser innan, hade valet varit enkelt. Att istället för glassboll plus 100kr uppdatera det Airamska hemmet med en ny glassmaskin. I den sitter ju en vinge som hindrar från att glassmassan fastnar på cylinderväggarna.

Men det var kul att bolla med Glassbollen en stund.

Chokladripplade Jordnötskakor sidan 105

 Foto: Peo Quick


2009-05-17
Jag har förstått att väldigt många har misslyckats med detta recept ur
LCHF-Koboken. Det är mycket tråkigt.

Efter att ha provbakat med flera olika sorters jordnötssmör förstår jag problemet. Många jordnötssmör är otroligt feta och mjuka medan andra har en mer torr och fast karaktär. Även jag har nu bakat med smet som flöt ut över hela plåten.

Något som däremot verkar fungera med alla de sorter jag nu har använt, är om man tillsätter äggula i smeten. Då tillåts inte att man rullar ut en deg men den kan strykas ut på bakplåtspapper, se bild. Låt dessutom gärna "degen" vila svalt innan.



Recept:
1½ dl grovmalet jordnötssmör (alt finmalet med egna tillsatta hackade nötter)
ev 1 msk valfritt socker man man vill
1 äggula
50gram mjukt smör
Smält choklad

Ugn 225-250 grader

Vispa samman ingredienserna med elvisp eller för hand. Stryk ut två strängar av smetdegen på bakplåtspapper. Grädda på mittfalsen 10-15min  eller tills gyllenbrun yta uppnåtts. Snitta medan kakan ännu är varm. Ringla över smält choklad tunnt.

Och, som en slags ursäkt ber jag att få rekommendera den härliga Tantchokladkladdkakan nedan.
Den är tänkt som ett slags plåster...


~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~

Airams Tantchokladkladdkaka

Kanske inte (eller, absolut inte) något för den sockerugne, men gott och väl för oss andra ;-)

Det har bakats här i långa banor i helgen och jag har haft god hjälp av "boysen". Slutresultatet summerades av dem som en kaka för "Er som gillar tantchoklad". Om det var en, dvs min åldersgrupp eller bara LCHF:are klargjordes aldrig.



Beroende på sug, addict och efterfrågan på styrka, "kan" kakan bakas med allt från 100 till 300gr choklad. En variant var också 100gr choklad + ½dl cacao. Nedanstående recept var det som passade oss bäst.

Ugn: 200 grader

4 ägg
200gr Philadelphia Orginal
ev 1msk vaniljsocker
100 brynt smör
100gr mörk choklad (72%)
Flagad mandel eller valfria nötter

Bryn smöret gyllenbrunt. Smörj en springform med lite av smöret. Låt smöret sen svalna en aning och tillsätt chokladen bruten i rutor/bitar. Vispa äggen och vaniljsockret fluffigt, minst fem minuter. Tillsätt osten, lite i omgångar och fortsätt vispningen. Rör försiktigt ned chokladsmöret med en slickepott och blanda väl. Häll smeten i springformen och strö över nötterna. Grädda på mittersta falsen i 15-20 minuter (den kortare tiden för mer kladdig kaka).
Servera gärna ljummen med iskall vispad grädde och ev något bär.




~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~



LCHF-Fast-Food-Fisksoppa

Har Du bara en kvart och är vrålhungrig kommer här en lösning:



Ingredienser till 4 portioner:
1 fiskblock
1 burk kräftstjärtar
10 cm grönt på purjon
1 vitlöksklyfta
2dl små broccolibuketter
1 fisk eller hönsbuljongtärning (eller naturligtvis hemkokt buljong)
4 ägg
1dl majonäs
mängder av finhackad dill
50 gram smör

Koka äggen. Låt den skivade purjon och vitlöken i tunna skivor svettas i smör i vid panna eller gryta. Snabbtina fisken i micron under tiden, om den är fryst. Tillsätt buljongtärningen, spadet från kräftorna, dill och 2 dl vatten i grytan. Koka upp och tillsätt broccoli. Precis när det börjar koka igen läggs fisken skuren i kuber ner. Dra grytan från värsta värmen och låt sjuda försiktigt i 5-7min. Under tiden röres majonäs med massor av dill. Skala äggen, arrangera tallrikar med ägg och kräftstjärtar och skynda till bords. Det här var riktigt gott, snabbt, nyttigt och hyggligt billigt.

~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~


Airams örtiga Choronmousselinesås

Fanns det inte ett teveprogram som hette nåt i stil med: Här har Du ditt kylskåp?
Det här är mitt.


Av rädsla för att smöret inte skulle räcka fick det bli en blandning. Och eftersom såsen skulle serveras till en köttbit, gjordes även en "här har du ditt kryddskåp". Har tidigare skrivit om Choronsås i steg för steg.
Och om  Mousselinesås i ett annat. Nu blev det en blandning. Som kryddades friskt med Balsamico, Basilika, Oregano, och Dragon. Det blev en underskön historia. Och förresten körde jag en snabbvariant genom att helt sonika strunta i reduktionen. Ägg fick en skvätt vinäger, Estragon, mald vitpeppar och lökpulver över sig och slogs sedan samman över svag värme. Den färdiga bearnaisen kryddades med hyggligt mycket tomatpuré, salt samt övriga kryddor här ovan. Till sist vändes den hårt vispade grädden ned försiktigt.

Prova Du också - att blanda och ge, av favoriterna. Lycka till!

~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~



RSS 2.0