
Efter inspiration av Nigella fick den här skapelsen liv. Inte så dum alls ska jag säga. Rabarber är uppfriskande. Och inte alls så sura som "man" tyckte förr. Helt in blanco tror jag inte på, men det lilla socker jag valde att använda är försumbart. En annan dag uppdateras här ett recept som är måttligt. Skapelsen visade sig nämligen vara mycket mäktig. Sonen tyckte att jag nästa gång, istället för dessertskålar ska använda nubbeglas och han har en poäng där. Mer behövs inte per person. Fast då räcker det här receptet nästan till en storfest. Återkommer som sagt. Den blir godare dagen efter eller t.o.m efter ett par dagar.
Ingredienser:
2 st rabarberstjälkar i normal rabarberstorlek
1 msk socker eller sukrin för den som önskar
3 msk vatten
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 gram flagad mandel
Ugn: 225gr. Skala/ansa rabarbern och skär i bitar som läggs i ugnsfast form. Häll i vattnet som bör vara en tunn bottenskyla. Sätt folie över formen som ställs i ugnen och får stå där i kanske 30-40 minuter eller tills rabarben är helt mjuk och har vätskat ur sig. Sila rabarberröran genom finmaskig sil över en bunke. Jobba med sked i röran så att den släpper ifrån sig all saft och blir som en tjock gegga. Saften skall sparas. Kyl ordentligt.
Rosta den flagade mandeln under ständig omrörning i het torr panna. Låt svalna.
Vispa grädden krämig men inte för hård. Vänd försiktigt ihop rabarberröran med grädden och tillsätt vanilj. Spar ett par skedar mandel för dekoration och blanda ner resten i gräddröran.
Fördela i portionsfomrar. Droppa över den rosa rabarbersaften och toppa med rostad flagad mandel. Njut!
~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget ~

283