Rabarberänglamat på LCHF-vis
Efter inspiration av Nigella fick den här skapelsen liv. Inte så dum alls ska jag säga. Rabarber är uppfriskande. Och inte alls så sura som "man" tyckte förr. Helt in blanco tror jag inte på, men det lilla socker jag valde att använda är försumbart. En annan dag uppdateras här ett recept som är måttligt. Skapelsen visade sig nämligen vara mycket mäktig. Sonen tyckte att jag nästa gång, istället för dessertskålar ska använda nubbeglas och han har en poäng där. Mer behövs inte per person. Fast då räcker det här receptet nästan till en storfest. Återkommer som sagt. Den blir godare dagen efter eller t.o.m efter ett par dagar.
Ingredienser:
2 st rabarberstjälkar i normal rabarberstorlek
1 msk socker eller sukrin för den som önskar
3 msk vatten
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
100 gram flagad mandel
Ugn: 225gr. Skala/ansa rabarbern och skär i bitar som läggs i ugnsfast form. Häll i vattnet som bör vara en tunn bottenskyla. Sätt folie över formen som ställs i ugnen och får stå där i kanske 30-40 minuter eller tills rabarben är helt mjuk och har vätskat ur sig. Sila rabarberröran genom finmaskig sil över en bunke. Jobba med sked i röran så att den släpper ifrån sig all saft och blir som en tjock gegga. Saften skall sparas. Kyl ordentligt.
Rosta den flagade mandeln under ständig omrörning i het torr panna. Låt svalna.
Vispa grädden krämig men inte för hård. Vänd försiktigt ihop rabarberröran med grädden och tillsätt vanilj. Spar ett par skedar mandel för dekoration och blanda ner resten i gräddröran.
Fördela i portionsfomrar. Droppa över den rosa rabarbersaften och toppa med rostad flagad mandel. Njut!
~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget ~
LCHF-picknickkorg i Aftonbladet 10-06-14
På min LCHF-picknick fanns, och finns det, gott om pajer. Frasiga välfyllda och goda pajer i både portions- och munsbitsformat. Bland mycket annat. Detta finns alltså med i Aftonbladet idag 2010-06-14. Som jag brukar säga: att äta LCHF innebär att med tiden äta mindre volymer. Dessa pajer är ordentligt mättande och att överäta är aldrig hälsosamt oavsett kostmodell. Väljer man att göra sig en stor paj så räcker den (borde den räcka) till sex portioner.
Håll tillgodo av mina inspirationsförsök. Och välkommen!
Ingredienser Pajdeg 1 stor eller flera små:
4 dl mandelmjöl
1 dl riven parmesan
1 ägg
25 gram kallt smör i bitar
Kör samtliga ingredienser snabbt i matberedare. Så snart det bildats en degklump är den färdig att med händerna/fingrarna plattas ut tunt i formen/formarna. Om den känns för kladdig kan man fukta fingrarna med lite vatten. Grädda i 200-225 grader ett ganska kort tag, ~10 minuter eller tills ytan är gyllenbrun.
Minipaj Quattro Frommagio
Blanda fyra sorters riven eller smulad ost - tex Mozarella, gräddost, Gorgonzola och parmesan och fyll formarna. Fyllningen går fint att förbereda för att fylla strax innan gratinering som görs i 225 graders ugnsvärme tills ytan är gyllene och blank.
Tacohet kycklingpaj
Bryn strimlad kycklingfilé eller stek hel och strimla senare. Låt puttra ihop med Philadelphiaost, glutamatfri tacokrydda och skivad Jalapeno. Späd med grädde ifall röran verkar bli för tjock. Salta. Fyll pajformen och toppa med halverade körsbärstomater och riven ost.
Grekiska portionspajer (vegetariska)
Smörslunga bladspenat med lite pressad vitlök. Placera i botten på pajskalet. Toppa med lite strimlor av torkade tomater, halverade svarta oliver och rikligt med fetaost i kuber. Strö gärna torkad oregano på toppen. Gratinera tills osten smält en aning och pajen antagit en härlig färg.
Små räkpajer
Rör ihop räkost med lite crème fraîche. Tillsätt färska räkor. Krydda med rikligt av finhackad gräslök samt en skvätt pressad citron förutom lite salt & peppar. Gratinera.
Kalla musselminipajer
Vispa lika delar grädde och crème fraîche fluffig. Tillrätt en smutt pressad vitlök, något mer av finhackad rödlök samt rikligt med hackad kryddgrönt som dill & persilja. Rör till sist försiktigt ned innehållet ur en burk rökta musslor - som ev delas på om de är stora. Skeda upp röran i de färdiggräddade och avsvalnade minipajerna.
Nedanstående recept finns i "LCHF-kokbok till fest och helg"
Marinerade räkspett med hetta
Gravlaxsallad
Lammfärsspett
Glutamatfritt kallskuret som tex rostbiff, rökt innanlår och rökta revbensspjäll – Ridderheims har utmärkt goda produkter.
Avokadosalsa
Tzatziki
Coleslaw/krispig grönsallad
Marinerade champinjoner
Fetostkräm
Citronolivpotpurri
Tryffelaioli
Balsamicodroppade färska jordgubbar med blå Castello
LCHF-Bröd
Feta ostar – det kanske allra bästa med LCHF?
LCHF-kladdkaka
Hallonmousse med chilisting och touch av choklad
Ingredienser 6 portioner
Chokladmandelbollar
Inbiten LCHF:are eller ej, ibland kan åtminstone mitt godisbegär göra mig tokig. Tack o lov inte så ofta, men nu när det satte in och jag verkligen inte ville "falla offer" gjordes det bästa av situationen. Ett alternativ. På en höft. Man ska inte luras att tro på att detta är en söt historia, i alla fall inte till smaken, men den stillade mina hjärnspöken. Och uppskattades av lillebror - det är inte det sämsta.
Ingredienser 15-20st:
~1 dl vispgrädde
~50 gram mörk kvalitets choklad 70%
~ 25 gram smör
1 tsk vaniljpulver
några droppar mandelessens om det finns
~3 dl mandelmjöl
riven cocos
Hetta upp grädden och ta sen kastrullen från plattan. Tillsätt choklad i bitar och låt smälta under omrörning. Klicka ner smöret och rör ihop som en blank tryffel. Tillsätt vanilj och ev mandelessens. Rör ner mandelmjöl tills det hela blir "rullbart". Rulla för hand små eller större bollar som får landa och rullas runt i cocos. Ställ kallt.
Lillebror åt sin till en kopp varm choklad, jag åt min till en Espresso och nu är jag som folk igen.
~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget ~