Airams matblogg
Färsbåt från Libanon med Valnötstzatziki
image419

En frissa kan man ha till många saker. I alla fall min. Hon med till synes goda matlagningskunskaper och rötter i Libanon. Det är som poesi när hon pratar typisk Libanonmat.

Senast jag var hos henne fick jag en detaljrik beskrivning av  en anrättning med sju kryddor. Den skulle förvisso även innehålla "grillkrydda", men det försökte jag glömma lika fort.  Det hela skulle serveras med tzatziki fylld av grovkrossade valnötter. Jag åkte direkt hem och anrättade nåt snarlikt. Nästa gång kanske jag steker/grillar färsspetten det "egentligen" handlade om.

Sju Kryddor är en blandning av peppar, ingefära, spiskummin, kanel, kardemumma, muskot och kryddnejlika.

Jag fräste min färs i smör med kryddorna så att det s.a.s blev torrt.
Jag fick veta att vi svenskar är lite fega vid anrättning av Tzatziki. Vi saltar för lite. Så jag gjorde som hon sa - dvs eftersträvade en tydlig balans mellan syrligt och salt. Vitlök, nymalen peppar och ev några goda droppar olivolja avslutar det hela. Och det blev rasande gott.

Som synes fick min färs vila i en isbergssalladsbåt. Och ätas med nyttigt fet avokado.
Gott, är bara förnamnet.

~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~