Surströmmingsbaksmälla

image313Bild : DN

Jag är i startgroparna för en surströmmingsskiva.
Och snålvattnet rinner. Liksom hur oron för känslan imorgon bubblar.
Jag både vill och inte vill.
Det är absolut otänkbart för mig att äta surströmming utan potatis och tunnbröd. Samtidigt som det är otänkbart för mig att må bra med potatis och tunnbröd. I ätögonblicket och under kvällen kommer jag må hur bra som helst, men imorrn kommer sockerbaksmällan.

Snacka om ilandsproblem...

Kommentarer
Postat av: Maja

Åh, nu vill jag vara med Dig ikväll :o) Älskar Surströmming, men har ingen att äta med :o(
Min Mamma gjorde en låda som var så god. Hon varvade rensade, väl torkade (på papper)surströmmingar med lökringar, ev rom och stora smörklickar, lite ströbröd på toppen, sedan in i ugnen ca 30 min, tills det bubblade och fått färg.
Till detta räckte det med potatis, men det är klart att tunnbröd med stark ost till var en höjdare. Att äta surströmmingen lite varm tog fram smaken och den naturliga sältan så bra. Nämner jag låda till någon fantast så tänker dom genast på en med äggstanning och det går inte att jämföra.
Oj, vad jag saknar dessa "skivor" i augusti/september. Hoppas att du får en jättefin kväll och att "baksmällan" blir lagom dräglig!

2007-09-21 @ 20:27:19
Postat av: Airam

Maja - Din mammas låda lät spännande.
Vi åt fantastiskt god strömming, men det var väldigt underligt att den inte doftade. Inte alls. Och jag har inte rapat surströmming en enda gång, det brukar ju annars vara rätt ihållande. Vi fick liksom köra ner nosen i burken för att öht känna den härliga doften.
Jag åt mig mätt. Och mycket mer än jag egentligen trodde mig klara av. Var enormt svullen när jag senare gick till sängs, men nu på morron känns det "rätt okej" ändå.
Fråga runt - det finns ju massor med surströmmingsälksare. Kanske närmsta granne vill dela en burk med Dig ;-)

2007-09-22 @ 08:56:54
Postat av: Birger_E

Airam - Jag åt också surströmming igår kväll. Oskars, mandelpotatis, tunnbröd, rödlök, CF, egenodlad tomat samt Hallands Fläder och Lättöl. Lite mera gaser i magen idag men det var ju väntat efter kolhydraterna. Mindre klar i hjärnan....
Men gott var det!
Ser att du har burkar med färdiga filéer. De smakar mindre (tror jag). Nej, orensat ska det vara.
Tredje surströmmingskalaset i höst. Längtar till nästa.

2007-09-22 @ 11:01:59
Postat av: Airam

Birger_E
- Nejdu, det var inga filéer vi åt. Det ska vara på riktigt tycker jag och mina likasinnande. Vi åt Gösta Hanells strömming. Jättegod, men som sagt utan doft.

2007-09-22 @ 11:35:45
Postat av: Gia

Jag måste blunda varje gång jag ser bilden på burkarna. Inte snällt alls av dig Airam att fresta en nybörjare så. Jag ÄLSKAR surströmming ända sen barnsben (född i Västerbotten). Naturligtvis förlåter jag dig, för man kan ju bara ÄLSKA dig också, för alla underbara tips och recept som du bjuder på.

2007-09-23 @ 07:38:13
Postat av: Airam

Gia - Ojdå...
Nu fick jag en släng av prestationsångest. Stundtals har jag varit riktigt produktiv med blogginlägg, men sen en tid har jag fullt upp med annat. Visserligen både lagar och äter jag, men det där med att fota, klippa bilder och blogga får stå åt sidan därför att jag numera är mitt uppe i en stenhård vidareutbildning. Den är webbaserad och jag sitter väldigt mycket här vid datorn (och pausar med att kika in här ibland) men dygnet har för få timmar på nåt vis. Du får hålla till godo med "gammal skåpmat" sålänge. Tack för att Du ger mig så fina omdömen!

2007-09-23 @ 10:41:19
Postat av: Gia

DEN GAMLA SKÅPMATEN som du kallar den kommer att räcka jättelänge för mig. Än så länge tycker jag att dagarna går för långsamt. Jag är så ivrig att testa alla dina recept.
Lycka till med utbildningen.

2007-09-23 @ 11:36:21
Postat av: maria

Är in mest varje dag. Plockade vinterns förråd av smörsopp idag. Det vimlade av dom och nästan ingen mask alls. Två korgar blev det. Betydligt mindre efter torkning (en del) och inkokning (resten). Har sett surströmmingsburkar i min finska butik och varit frestad... Vi brukar bli serverade på svenska vänners veranda varannat år och nu vet jag inte om jag vågar öppna en burk här hemma i mitt nya kök.... Skall fundera på saken.

2007-09-23 @ 19:46:00
Postat av: Airam

maria - Smörsopp var det länge sen jag plockade. Det är förresten länge sen jag plockade svamp öht. Smörsopp gör mig så glad. Vet inte varför - det är nåt med den där slemmiga hatten och ljusgula färgen. Utgår ifrån att Du finns i Finland. Finnar är så mycket duktigare på att ta vara på svamp än... än åtminstone svenska mig. Två korgar? Jag är impad till tusen!
Köp en burk strömming. Jag lovar att inte köket blir förstört ;-)

2007-09-25 @ 15:11:45
Postat av: Maria

Jag är tyvärr den enda med svampfeber i min bekantskapskrets, men det gör ju att jag får ha delikatesserna ifred. Jag har flyttat 400km norrut från min uppväxtort så jag kan inte "läsa" skogen lika bra som "hem-hemma"...Men smörsopp har jag hittat alla år. Tacknämligt. Jag hörde om en gubbe i en by lite söderut som hade plockat 300 liter (!)kantareller i år...Honom skulle man känna...Ingen surströmming ännu...Samlar mod.

2007-09-27 @ 20:46:21
Postat av: Airam

Maria - det "kan" vara som med storfiskarn..., men det "kan" ju faktiskt också vara sant med 300liter kantareller ett svampår som detta.
Jag kommer osökt att tänka på en familjedag för länge sen. Mor och storasyster var i skogen tillsammans med moderns bekant. Skogen var full av härliga kantareller. Syrran blev gniden och liksom paxade
vissa områden som hon med all önskvärd tydlighet försvarade. Bekanten tog ingen notis utan hävde sig fram, plockade och fyllde sina korgar precis där syrran paxat. Innan utflykten var slut var hon inte bara slut och besviken, hon kände ett stort motstånd till "den där" bekanten som var så oförskämd. Ända tills de kom hem. Och han överräckte allt gult guld med förklaringen:
- Nej ta dem du, jag äter inte svamp, men jag tycker det är jättekul att vara i skogen och plocka svamp.

2007-09-27 @ 21:21:35
Postat av: Goran van Den Buske

Surströming är så gott...Jag äter den utan traditionella tillbehör numera..Kanske knäckebröd och smör, västerbottenost och dricker fet mjöl till..Mums!

2007-09-28 @ 18:19:28
URL: http://blogg.passagen.se/goranvandenbuske
Postat av: Maria

Den där kantarellgubben måste jag tro på. Han är min bästa väns butiksgubbe. Andrahands"rykte" alltså. Han sade exakt var på hennes skogsväg det fanns några kantareller, men han ville inte plocka dom för hon bodde så nära. Vännen har inte varit ut alls år. Gubben skulle gärna få vara en sån som inte äter svamp utan ger allt guld till "välgörande ändamål".
Dagens delikatess var finsk svampsallad. Finhackad svamp (i mitt fall förvällda saltade riskor) och hälften av svampmängden hackad mild rödlök (i mitt fall en sort som heter Rosalita) och sedan smetana för att binda ihop massan. Smetana är ju syrad grädde (42%fett) och lite godare än creme fraishe (och mer lättstavat). Mer rysk mjölkprodukt tror jag. Detta ätes med fördel på en LITEN bit finn-crisp. Gudaspis!

2007-09-28 @ 20:08:46
Postat av: Airam

Goran van Den Buske - tänk vilken fet surströmmingsskiva vi LCHF-anhängare skulle kunna ha ihop ;-)
Maria - Klart Du/vi tror på svampgubben.
Saltade riskor gör mig avis. Det är nåt jag hört talas om sen barnsben, men aldrig fått förmånen att smaka. Åh vilken underbar röra. Smetana... mums!

2007-09-29 @ 09:36:50
Postat av: Surströmming är mitt undantag

Lördagen den 20 okt är jag bjuden på surströmmingsskiva hos gedigna norrlänningar. Då tänker jag göra undantag, jag köper hela kittet: tunnbröd, potatis (fast jag ska försöka begränsa mängden), nubbe och öl. Jag förväntar mig en orolig mage efter detta men det är det värt! Skål på er alla surströmmingsälskare!

2007-10-05 @ 09:26:03
Postat av: Airam

Surströmmingärmittundantag - Skål på Dig! Ät så alla surströmmingsdepåer blir nöjda. Grunda vettigt med fett tidigare under dagen så tror jag att magen pallar en riktig skiva! Ha´t så kul!

2007-10-06 @ 10:42:33
Postat av: SGVFD

http://www.timberland-discountshoes.com/Featured/ timberland boots

http://www.timberland-discountshoes.com/sale/Timberland-Womens-Tall-Boot-14-inches-In-Red-Black-17.html Timberland women 14 inches

http://www.timberland-discountshoes.com/Timberland-Mens-Roll-top-Boots/ Timberland roll top boots

http://www.timberland-discountshoes.com/Timberland-Mens-6-Inch-Premium-Boots/ timberland 6 inches

http://www.timberland-discountshoes.com/Timberland-Womens-Chukka-Boots/ Timberland Chukka Boots

http://www.timberland-discountshoes.com/ cheap Timberland boots

2012-07-07 @ 02:37:07
Postat av: SGVFD

http://www.louboutins-discountsale.com/Christian-Louboutin-Pumps-c76/ christian louboutin pumps

http://www.louboutins-discountsale.com/ cheap louboutin shoes

http://www.louboutins-discountsale.com/search/Lady+20Gres+20160mm/ cheap Christian Louboutin Lady Gres 160mm

http://www.louboutins-discountsale.com/search/Djaldos+20Spechio/ Christian Louboutin Djaldos Spechio Colorblock Wedge

http://www.louboutins-discountsale.com/search/Bye+20Bye/ Christian Louboutin Bye Bye 160mm

http://www.louboutins-discountsale.com/search/Men/ Christian Louboutin Mens Shoes

http://www.louboutins-discountsale.com/All-Products/ discount louboutinshttp://louboutin-pumpssale.com/ cheap louboutin shoes

http://louboutin-pumpssale.com/search-Lillian+20120.html Christian Louboutin Lillian 120 Mary Jane Pumps

http://louboutin-pumpssale.com/All-Products discounted christian louboutin shoes

http://louboutin-pumpssale.com/Christian-Louboutin-Sandals-c38.html Cheap Christian Louboutin Sandals

http://louboutin-pumpssale.com/search-Zigounette+20140mm.html Christian Louboutin Zigounette 140mm Sandals

http://louboutin-pumpssale.com/Christian-Louboutin-Daffodile-160-Pumps-Red-14.html christian louboutin daffodil pumps

http://louboutin-pumpssale.com/search-Vicky+20Suede.html Christian Louboutin Vicky Suede Booty

http://louboutin-pumpssale.com/Christian-Louboutin-Wedges-c28.html discount louboutins

2012-07-07 @ 03:01:25
Postat av: SGVFD

http://www.pradasneakers-onsale.com/0-0-0-ps-1--shoe Prada men shoes

http://www.pradasneakers-onsale.com/0-0-0-ps-1--Patent+Leater+Men+Sneaker Prada America's Cup Patent Leater Men Sneakers

http://www.pradasneakers-onsale.com/Men_Casual_Shoes--pc-516-1 Prada Men Casual Shoes

http://www.pradasneakers-onsale.com/Men_Dress_Shoes--pc-534-1 Prada Men Dress Shoes

http://www.pradasneakers-onsale.com/Kids_Sneakers--pc-504-1 Prada kids shoes

http://www.pradasneakers-onsale.com/Prada_Shoulder_Bags--pc-528-1 Prada shoulder bags

http://www.pradasneakers-onsale.com/ cheap Prada shoes

2012-07-07 @ 03:34:56
Postat av: SGVFD

http://www.cheapmonclerssale.com/Moncler-Women-Jackets----c83/ Moncler women jackets

http://www.cheapmonclerssale.com/Discount-Moncler-Christian-Edition-Down-Jacket-Black-161/ Moncler Christian Edition Down Jacket

http://www.cheapmonclerssale.com/search/Sauvage+20Women+20Long/ Discount Moncler Sauvage Women Long Coats

http://www.cheapmonclerssale.com/Moncler-Kids-c89/ Moncler Kids Down Coats

http://www.cheapmonclerssale.com/ Moncler Online

http://www.cheapmonclerssale.com/Moncler-Women-Sweaters-c87/

2012-07-07 @ 03:58:55
Postat av: Coach Outlet

http://www.louisvuittonpursebags.net/ Louis Vuitton Purses

http://www.louisvuittononlinesshop.net/ Louis Vuitton Sale

http://www.officiallouisvuittonzone.org/ louis vuitton outlet

http://www.hermesoutletusa.org/ hermes outlet

http://www.cheapsuprashoe.org/ supra shoe

http://www.louisvuittonusauks.co.uk/ louis vuitton purse

http://www.louisvuittonpurses-outlets.org/ louis vuitton purses

http://www.greatlouisvuittonbags.net/ louis vuitton outlet

2012-07-11 @ 10:04:26
URL: http://www.louisvuittonpursebags.net/
Postat av: replica hermes

Hermes Handbags

Hermes Birkin

hermes birkin replica

http://www.hermeshandbagoutlet.com

2012-07-14 @ 10:19:42
URL: http://www.hermeshandbagoutlet.com
Postat av: ノースフェイス

[b][url=http://www.thenorthfaceshop-jp.com/]ノースフェイス[/url][/b]

[b][url=http://www.thenorthfaceshop-jp.com/]ノースフェイスアウトレット[/url][/b]

2012-07-14 @ 11:31:00
URL: http://www.thenorthfaceshop-jp.com
Postat av: robes taille plus

How beneficial are green diamonds? Is it a good selection for an engagement ring? Wanted to set my engagement ring with something a little additional distinctive and came across a retailer which sells green diamond rings. Seriously just like the color but not positive if it is a great alternative to regular white diamonds. Any info, opinions?

http://www.boxeveningdresses.org

2012-08-01 @ 03:42:50
URL: http://www.boxeveningdresses.org
Postat av: monster beats pro

http://www.monsterbeatsprooutlet.com/

monster beats pro outlet,beats by dre pro Save 30-70%

2012-08-01 @ 11:11:35
URL: http://www.monsterbeatsprooutlet.com/
Postat av: beats by dre cheap

http://www.cheapbeatsbydreprooutlet.com/

cheap dre beats 70% off, beats by dre cheap only $129

2012-08-06 @ 04:43:47
URL: http://www.cheapbeatsbydreprooutlet.com/
Postat av: cheap oakleys

One very common problems that a lot of those my local freinds formulate <a href="http://www.oakleysunglassessalem.com/">cheap oakleys</a> because they collect or even grip cell phones,tends to be that that they tend for more information regarding too much money bear utilising going to be the unit.

2012-08-07 @ 05:53:41
URL: http://www.oakleysunglassessaleo.com/
Postat av: Foamposites For Sale

Wonderful, it is so nice for me to stand at such a great blog of my life, i am really glad to leave my comment here in very decent topic, thank you!

http://www.airfoamposites1.com/scottie-pippen-shoes-sale-33.html Scottie Pippen Shoes

http://www.airfoamposites1.com/kevin-durant-shoes-sale-30.html Kevin Durant Shoes

http://www.airfoamposites1.com/nike-zoom-lebron-9-sale-5.html Cheap Lebron 9

http://www.airfoamposites1.com/nike-charles-barkley-shoes-sale-21.html Charles Barkley Shoes

2012-08-07 @ 12:06:02
URL: http://www.airfoamposites1.com/
Postat av: shoesmbt

With mbt shoes you are going to be able to enjoy http://www.mbtclearanceshoesoutlet.com mbt shoes clearance walking and movement that is kind to yourmbt shoes sale. You will have more freedom and less stress and will want to Women MBT Shoes walk more often and for longer periods of time.mylovembt0811

2012-08-11 @ 07:53:35
URL: http://www.mbtclearanceshoesoutlet.com
Postat av: Louis Vuitton Outlet

That is definately one of the best blogs I've sen in ages online. Maintain up the excellent posts.

2012-08-11 @ 23:01:29
URL: http://www.louisvuittonoutleta80.com
Postat av: louis vuitton Handbags

http://www.greatlouisvuittonbag.org/ louis vuitton Handbags

http://www.louisvuittonpursebags.org/ Louis Vuitton Bags

http://www.louisvuittonsonlineshop.org/ Louis Vuitton Outlet Online

http://www.hermesoutletsus.net/ hermes outlet

http://www.cheap-suprashoe.com/ cheap supra shoes

http://www.officiallouisvuittonzones.net/ louis vuitton outlet

2012-08-13 @ 03:15:48
URL: http://www.greatlouisvuittonbag.org/
Postat av: Coach Factory

Coach Outlet http://www.coachoutlet50.com

Coach Outlet Online http://www.coachoutletonlinean.

Coach Outlet Online http://www.coachoutletonlinestorecf.com

Coach Factory Outlet http://www.coachfactoryoutletonlinecc.org

2012-08-15 @ 02:59:28
URL: http://www.coachfactorystoresky.com
Postat av: Coach Outlet Online

This is my first opportunity to visit this website. I found some interesting things and I will apply to the development of my blog. Thanks for sharing useful information

2012-08-16 @ 03:35:36
URL: http://www.coachsoutlets-canada.net/
Postat av: cheap air jordans

<p><A href="http://www.cheapairjordans.biz/jordan-retro-13-c-5.html"><strong>Jordan Retro 13</strong></A>.The Air Jordan 5 Heels with High Quality for you buy.cheap air jordan countdown pack will best for you wear.Discover glow in the dark retro 5 jordans in great cheap price.Pick up a pair of <a href="http://www.psquebec.com/?q=node/5791">jordan 11 12 package</a> in a try.jordan 11 defining moments in the Authentic quality for fans have.[1aik&aojordan*l]</p>

2012-08-16 @ 10:17:04
URL: http://www.cheapairjordans.biz/
Postat av: cheap air jordans

<p><A href="http://www.cheapairjordans.biz/jordan-retro-13-c-5.html"><strong>Jordan Retro 13</strong></A>.The Air Jordan 5 Heels with High Quality for you buy.cheap air jordan countdown pack will best for you wear.Discover glow in the dark retro 5 jordans in great cheap price.Pick up a pair of <a href="http://www.psquebec.com/?q=node/5791">jordan 11 12 package</a> in a try.jordan 11 defining moments in the Authentic quality for fans have.[1aik&aojordan*l]</p>

2012-08-16 @ 10:17:20
URL: http://www.cheapairjordans.biz/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0