Vitlökskyckling med varm tomatsallad & auberginröra
Det är inte det minsta pga varulvsparanoia det blev en orgie av vitlök här ikväll. Visserligen är jag en fegis vad gäller skräck, men - vitlök är ju bara så himla gott! Särskilt när den processats i värme. Både årets och fjolårets. Och jag använde som vanligt solovarianten. Fem stycken noga räknat. Plus ett tiotal klyftor av årets skörd.
Ingredienser:En hel kyckling, men kycklingdelar går ju precis lika bra.
Så mycket vitlök man vill och ju mer desto bättre
Saft och skal av färsk citron
Aubergin
Färska tomater
Fetaost
Kalamataoliver eller annan favvosort
Smör, creme fraiche, grädde, olivolja
Salt, vitpeppar, rosmarin, oregano
Sätt ugnen på 125grader och börja med att finhacka vitlöken. Riv fina strimlor från en vältvättad citron. Låt löken och skalen svettas tillsammans med salt, peppar och rosmarin i smält smör. Häll röran inuti och utanpå kycklingen. Ställ in formen i ugnen.
Klyfta tomater i fyra delar. Lägg dem med skalsidan nedåt i en form. Strö över finskivad vitlök. Droppa över lite olja och krydda med salt och oregano. Ställ in formen bredvid kycklingformen i ugnen. Låt allt steka långsamt i tre timmar.
Ös kycklingen. Ju oftare desto mer saftig anrättning, men det finns annat att göra oxå....
Auberginröra: Stek tunna skivor av aubergin i smör. Vänd om och om igen och slå ev på en gräddskvätt som får koka in på slutet. Pressa över färsk vitlök. Låt kallna. Ladda mixern/matberedaren när frukten är väl kyld och tillsätt fetaost och creme fraiche. Kör på maxhastighet tills röran antagit tilltalande konsistens. Tillsätt ev salt o peppar.
Medan kycklingen får vila ett slag på skärbrädan låter man skyn reducera tills det mesta av vätskan kokat bort. Kvar blir fett, vitlök och alla aromer. En underbart simmig och smakrik sky. Vill den skära sig kan man tillsätta någon matsked iskallt vatten och vispa frenetiskt.
Tillför fetaost och oliver till tomatformen. Droppa på olivolja. Salta och dofta över lite mer oregano på toppen.
Skär upp köttet och fördela tillsammans med den varma tomatsalladen och röran på tallrikar. Droppa över en aning god olivolja. Servera brödfolket ett mustigt stycke bröd att doppa i skyn och fiska upp auberginröran med.
Vitlök som tillagats i värme vare sig smakar eller doftar så som man tänker sig vitlök. Skräms alltså inte av mängden - du kommer bli pussad på ändå ;-)
Ingredienser:En hel kyckling, men kycklingdelar går ju precis lika bra.
Så mycket vitlök man vill och ju mer desto bättre
Saft och skal av färsk citron
Aubergin
Färska tomater
Fetaost
Kalamataoliver eller annan favvosort
Smör, creme fraiche, grädde, olivolja
Salt, vitpeppar, rosmarin, oregano
Sätt ugnen på 125grader och börja med att finhacka vitlöken. Riv fina strimlor från en vältvättad citron. Låt löken och skalen svettas tillsammans med salt, peppar och rosmarin i smält smör. Häll röran inuti och utanpå kycklingen. Ställ in formen i ugnen.
Klyfta tomater i fyra delar. Lägg dem med skalsidan nedåt i en form. Strö över finskivad vitlök. Droppa över lite olja och krydda med salt och oregano. Ställ in formen bredvid kycklingformen i ugnen. Låt allt steka långsamt i tre timmar.
Ös kycklingen. Ju oftare desto mer saftig anrättning, men det finns annat att göra oxå....
Auberginröra: Stek tunna skivor av aubergin i smör. Vänd om och om igen och slå ev på en gräddskvätt som får koka in på slutet. Pressa över färsk vitlök. Låt kallna. Ladda mixern/matberedaren när frukten är väl kyld och tillsätt fetaost och creme fraiche. Kör på maxhastighet tills röran antagit tilltalande konsistens. Tillsätt ev salt o peppar.
Medan kycklingen får vila ett slag på skärbrädan låter man skyn reducera tills det mesta av vätskan kokat bort. Kvar blir fett, vitlök och alla aromer. En underbart simmig och smakrik sky. Vill den skära sig kan man tillsätta någon matsked iskallt vatten och vispa frenetiskt.
Tillför fetaost och oliver till tomatformen. Droppa på olivolja. Salta och dofta över lite mer oregano på toppen.
Skär upp köttet och fördela tillsammans med den varma tomatsalladen och röran på tallrikar. Droppa över en aning god olivolja. Servera brödfolket ett mustigt stycke bröd att doppa i skyn och fiska upp auberginröran med.
Vitlök som tillagats i värme vare sig smakar eller doftar så som man tänker sig vitlök. Skräms alltså inte av mängden - du kommer bli pussad på ändå ;-)
Kommentarer
Postat av: Anonym
Gott!
Det där med pussarna - är det ett löfte?? ;-)
Postat av: Airam
Såklart ;-)
Postat av: Pia
Du har sådana "goa" bilder på din blogg....skulle man kunna få hyra dig över en helg ??
Postat av: Airam
Pia - kan Du garantera stugsittarväder så kan jag nog komma loss. Fast snart är det nog färdigkokt vid mina grytor - måste åka mc oxå :-)
Tack för Din uppmuntran !
Postat av: UGG Pas Cher
Don‘testosterone make an attempt so faithfully, the correct methods come while you the very hope the theifs to.
Trackback