Sambalchoron

image161

Jag har tidigare skrivit om varianten Choron till Bearnaisesås här.
Men igår blev den ännu bättre. Då tillsattes, till en sås på fyra gulor + 2hg smör en knapp tesked Sambal Oelek. Börja krydda med en halv tsk för säkerhets skull. I övrigt kryddas såsen som vanligt.
Wow, blev resultatet.
Såsen serveras med fördel till rött grillat kött. Men den som älskar drag under galoscherna kanske gillar den även till lite mildare varmrätt.

Kommentarer
Postat av: Pia

Underbara bilder ! Tyvärr så är jag inte lika duktig framför spisen som du....den jäkla såsen skär sig. Du får strunta i motorcykeln och komma ner till mig och ha lektioner. En sås som har skurit sig ser inget vidare ut.....

2007-05-27 @ 13:00:47
URL: http://www.zanahoria.blogg.se
Postat av: Maja

Jag är oxå rädd att såser typ Bearnaise skall skära sig, därför vågar jag inte testa :-(
Har hört att man kan ha i endera lite kallt vatten eller en äggula och sedan vispa som sjutton då skall den gå ihop igen - stämmer det Airam????

2007-05-27 @ 18:20:52
Postat av: Airam

Pia & Maja - det "kan" vara lätt att skära en bearnaise, men egentligen lika lätt att den inte tillåts göra det. Jag smälter mitt smör samtidigt som reduktionen ställs på spisen. Då hinner smöret lugna sig tills det är dags att blanda ihop det hela - eftersom reduktionen skall koka ihop till hälften. Samtidigt hinner smöret skira sig ordentligt. Så gör jag som bildspelet visar. Lungt och sansat. Och ytterst försiktigt med de första dropparna.
Om ( må gud förbjuda) den ändå skär sig börjar man om. Men först låter man rubbet skära sig. Om det sker mitt i arbetet slår man i allt smör vårdslöst och låter det bli en riktig sörja. Så tar man en ny ren bunke eller kastrull. Knäck i en ägggula på botten plus en msk iskallt vatten och rör samman.
Den skurna såsen droppas sen i försiktigt medan man vispar och låter det hela binda sig. Obs - det ÄR helt ok att använda elvisp.
Eller beskriva vägen så kommer jag! ;-)

2007-05-27 @ 21:15:14
Postat av: Maja

Skönt att veta att man inte behöver låta allt det fina smöret "go to waste"! Tack, nu ska jag verkligen testa, lite djärv måste man va` ;-) Du får säkert höra om resultatet :-)

2007-05-27 @ 22:02:14
Postat av: Pia

Hmm....det låter så enkelt :) Hoppa upp på cykeln ...kör mot Göteborg :)

2007-05-27 @ 22:27:42
URL: http://www.zanahoria.blogg.se
Postat av: Airam

Pia, allt man behärskar är enkelt. Vet du väl ;-) Och övning ger färdighet.
Snart ska jag till Gbg. Men det blir utan hoj. Man kan nog ha bättre säkerhet än morsan där bak. Tror jag. Nej, vet jag.

2007-05-27 @ 23:08:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0