Tulumost

Att glida in pa internetcafe ar som sagt det enda sattet att kunna svalka av sig lite. Idag har det varit varmerekord och kvallarna ar ju som sagt inte samre. Pa förmiddan idag blev jag varse att t.o.m mina ben ar pepprade med svettkörtlar. Det trodde jag aldrig. Men sa var oxa platsen för upptackten speciell. Ett delfinarium. Och det tog tid att först se showen och sen vanta pa alla som ville fota sig med de underbara djuren. Eller lata sig dras i en gummibat. Förutom vantan pa sin tur. Om man hade bokat sig alltsa...

Jepp, jag har simmat med delfiner idag. Och den upplevelse slar allt!

Hela dagen har varit ett firande kan man saga och just nu ar jag proppmatt efter en deilkat middag. Som frangick protokollet och intogs pa restaurang. Vi at dagen till ara en historia fran menyn som innebar flera slags turkiska köttspecialiteter. Gott ar bara förnamnet. Men det jag ville beratta har och nu var den fantastiska osten som var en av tillbehören. TULUM PEYNIRI.

image258 Lanad bild


Kyparen försökte förklara. Pa turkenglish. Och det jag uppfattade var att det ar en slags farost, som inte skulle förvaxlas med feta (men det tror jag iaf att det ar).
Denna ost lagras mellan 6-8 manader inuti lamm eller farhudar som rengjorts (garvats?) noga. Han trodde den lagras i rumstemperatur. Ovanstaende bild bevisar nog att man mordeniserat en aning. Det dar med hudarna var nog pa stenaldern. Jag har förökt ta reda pa mera via webben, men hanterar inte turkiskan tillrackligt. Kanske nan annan vet!?

Resultatet blir iaf en grynig och mycket smakrik ost som inte alls ar helt olik vasterbottenost - om man har fantasi, och det har jag. En turkisk specialitet som sakert lockar hit mig fler ganger. 

Tulum Peyniri - lagg det pa minnet!


Kommentarer
Postat av: Kenneth Ekdahl

Låter gott!
Jag hoppas att mejeribranchen snart upptäcker LCHF-rörelsen och skapar fler prodikter i stil med Brillat-Savarin, en underbart god ost med 75% fett!
Testa att rulla in generösa bitar i tunna skivor av en god parmaskinka eller liknande och servera med ett litet glas av ett robust rödvin så har man en perfekt lunch eller picnic! Bara att komplettera med en rödrutig duk och trevligt sällskap. Rullarna äts lämpligen med händerna, är sällskapet tillräckligt trevligt kan man mata varandra med dem!

2007-08-03 @ 08:43:06
URL: http://blog.sensei.nu/
Postat av: Maja

Åh, simma med delfiner, va´underbart :o) Det har varit min dröm i många år! Hoppas att du kan berätta mer senare.
Mmmmm, en ost som liknar feta och smakar som Västerbotten, det måste vara en höjdare! Jobbar med en turkisk tjej, ska fråga henne om osten.

2007-08-03 @ 10:51:32
Postat av: MiaP

Det låter som det inte går någon nöd på dig därborta i Turkiet. Delfinbad och svalkande internetcaféer, jo jo men nu kommer du väl snart hem och de har lovat 26-27 grader här hemma men det är väl svalka för dig.

2007-08-03 @ 22:49:00
Postat av: replica hermes





Hermes Handbags

Hermes Birkin

hermes birkin replica

http://www.hermeshandbagoutlet.com

2012-07-14 @ 10:04:21
URL: http://www.hermeshandbagoutlet.com
Postat av: Coach Factory

Coach Outlet http://www.coachoutlet50.com

Coach Outlet Online http://www.coachoutletonlinean.

Coach Outlet Online http://www.coachoutletonlinestorecf.com

Coach Factory Outlet http://www.coachfactoryoutletonlinecc.org

2012-08-15 @ 03:09:20
URL: http://www.coachfactorystoresky.com
Postat av: Coach Outlet Online

This is my first opportunity to visit this website. I found some interesting things and I will apply to the development of my blog. Thanks for sharing useful information

2012-08-16 @ 03:44:12
URL: http://www.get-coachoutletonline.org/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0