Lite LCHF-snacks


Varför inte som ett drinktilltugg. Eller bara för att mota begäret när tugglusten slår till. Inga mängder, det är aldrig bra att äta mängdvis av något. Somliga barn är förtjusta i ost, andra inte. Dessa snacks är kanske mest vuxengodis.

Sätt ugnen på full speed.

Ostchips: Riv Parmesan på finaste rivskivan. Placera yttepyttesmå högar på ett bakplåtspapper. Var en vakthund och låt osten bara smälta ner. Svalna på plåten. Förvara torrt.

Skinkchips: Gör detsamma som ovan, men nu med lufttorkad skinka. Inte heller dessa ska inta nån färg, bara torka.

Auberginchips: Kräver lite mer arbetsinsats och, är värt det. Skiva tunnt. Varva skivorna med salt (lite lätt) mellan lagren, i en durkslag. Lägg tex en assiett ovan och ställ på en tyngd. Låt vätska ur 30-60 minuter. Värm olja eller cocosfett het. Fritera auberginskivorna gyllene - obs, varsamhet gäller för sprätt och överhett! Lägg de friterade chipsen i en långpanna med hushållspapper i botten. Låt torka på svag värme i ugnen (100gr) ett par timmar. Sätt tex en träslev mellan ugnsluckan så att fukten kan smita ut. Krydda med tex finmald paprika och varför inte vitlökspulver. Voila!


~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept & inspiration" här under inlägget  ~



Helstekt entrecôte med härliga tillbehör




Falsk potatisgratäng gjord av rättika har många gjort före mig. Det här är min variant och precis lika krämig som man vill att den ska vara därför att den är gjord med så kallad slow-cook-metod. Ju längre tid en gratäng får på sig i ganska låg värme och oavsett innehåll, desto krämigare. Denna rättikagratäng har stått inne i två timmar och blev verkligen jättegod. Ska man äta nåt festligt på kvällen är den lagom att göra iordning på eftermiddagen och på så vis ha god tid på sig att att göra sig själv färdig och duka vackert. Kött och tomater åker med på samma resa, så detta är en stor upplevelse för en tämligen liten insats. Räknar med att måtten skall räcka till 4 st frälsta och strikta LCHF:are och kanske 2-3 vrålhungriga "blandmissbrukare". Först av allt: ta fram köttet så att det blir rumstempererat innan det steks.



Ugn 150 grader

Gratäng
ca 250 gram rättika
2 vitlöksklyftor
1 mindre lök av valfri sort
smakrik ost - här västerbotten
½ buljongtärning
1-1½ dl vispgrädde
1 dl turkisk youghurt (eller CF)
salt och nymald svartpeppar

Sätt igång en kastrull med vatten på full speed. Skala och ansa grönsakerna. Skiva rättikan tunnt, gärna på en sk Mandolin och sänk ner skivorna i det kokande vattnet. Låt koka 5-10 minuter beroende på hur tunna skivorna är, kanske 15min om de är tjocka. Skiva under tiden de båda löksorterna. Smörja gratängformen behövs inte. Riv osten. Häll av rättikan i durkslag och låt ånga av all överflödig vätska en stund. Koka under tiden ihop grädde, buljong och tyrkisk youghurt. Salta och peppra. Låt vätskan koka under uppsikt några minuter så att vattnet dunstar av en aning. Varva rättika, lök och riven ost i tex tre lager. Häll över gratängvätskan. Toppa med ost. Gratinera i ca två timmar. Al dente är ingen  höjdare på gratäng, så avsmakning är nödvändig.

Bakade tomater
tomater i halvor
olivolja
timjan
vitlök
salt & peppar
en nypa sukrin

Inga konstigheter. Runda sidan på tomaterna neråt. Resten över. Baka i  minst 60 minuter.


Sås
2 dl rött pratvin
½ buljongtärning, gärna höns
2 msk mustig balsamico
rosmarin
salt & peppar
en nypa sukrin
25 gram smör
ev sojakulör

Koka ihop vin, balsamico, buljong och kryddor inkl sött i ca fem minuter. Ta från plattan och sila. Mata på smöret i klickar under ständig vispning. Färga lite mörkare om den får en "trist" kulör. Ställ åt sidan.


Kött
Ett stycke hel entrecôte befriat från senor och andra otrevligheter
smör, kryddor & en skvätt av såsen

Bryn köttet runt om på alla sidor utan att det bränns. Krydda runtom. Lägg över i ugnsfast form. Slå några matskedar av såsen i stekpannan och vispa ur. Använd detta som en slags glace på köttet. Stek färdigt tillsammans med de andra formarna i ugnen. I 45 minuter om du vill ha en röd kärna, i 60 minuter om den ska vara genomstekt - eller, enligt termometer om du praktiserar det.

Som vegetariskt alt räcker gratängen, tomaten och såsen (minus hönsbuljong) gott och väl som ensamrätt. Så gott i all sin enkelhet.




~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept & inspiration" här under inlägget  ~


Chokladrulltårta med tryffelkräm & hallon

En mycket god vän ska uppvaktas för sina hela 90 år. Ibland är det så i livet, att man tar lite av festens udd genom att inte hålla tillgodo. Så, jag tänkte ta med mig eget. Frågan var bara "vad". En rulltårta såklart! Detta är resultatet av ett första försök. Eventuellt får jag revidera längre fram, men den är godkänd, jag lovar. Om man har panikartat godisbegär eller fikafrämmande är på ingång är det kanske inte absolut nödvändigt att kyla över en hel natt, men några timmar (3-4) går det nog åt. Alternativet är förstås att fylla en bråttomvariant med vispad grädde eller CF.

Håll tillgodo!



Ugn 200gr

Ingredienser botten
6 ägg
½-1dl sukrin
1 msk fiberhusk
200gram philadelfia
1 dl malda eller hackade hasselnötter
0,5 dl cacao
1½ tsk bakpulver
vanilj

2 bakplåtspapper
lite (strö)socker

Ingredienser kräm
100 gram mörk choklad av god kvalitet
1½ dl vispgrädde
25 gram bregott eller smör
smaksättare om du vill
2 gelatinblad

0,5 dl tunn kall vispgrädde
Hallon

Arbeta med elvisp eller maskin. Vispa äggen riktigt fluffiga och ljusgula tillsammans med fiberhusk och socker. Jag tog den mindre mängden sukrin först och tillsatte andra delen senare vilket ev var dumt, slutresultatet blir sötare än smeten smakade. Tillsätt osten och ser till att allt blir en jämn smet. Vänd ner nötmjölet/hacket och sikta över cacao och bakpulver. Smaksätt med vaniljessens eller den vanilj Du föredrar bäst. Rör samman smeten med stora rörelser utan att vispa. Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna och hjälp ev till att skapa en fyrkant ca 5 cm innanför formen. Grädda på ugnens mittenfals i ca 12-14 minuter.

Lägg medan kakan gräddas de två gelatinbladen i kallt vatten.

Strö en aning socker på övre ytan när kakan tagits ur ugnen - detta för att ytan inte ska kladda fast och trasas sönder när man rullar. Jag föredrar vanligt strösocker efter att ha bränt mig ordentligt på het sukrin en annan gång. Placera ett nytt bakplåtspapper på ytan och lägg över en plåt. Vänd på hela festen och dra direkt av pappret som kakan har gräddats på. Rulla kakan så snart det är möjligt till en tom rulltårta. Rulla in den i pappret och låt svalna en stund innan den ställs i kylen, gärna över natt.

Ge grädden ett uppkok. Bryt ner chokladen i mindre bitar och låta smälta i den heta grädden som tagits från plattan. Rör hela tiden. Tillsätt smöret och gelatinet och fortsätt röra, ev med en ballongvisp tills krämen är helt slät. Smaksätt med tex vanilj eller lite konjak om man vill. Låt kallna ordentligt, helst över natten.

Dag två: Tillsätt 0,5 dl i omgångar till den kalla chokladkrämen och vispa riktigt len och luftig med elvisp. Rulla upp kakan och bred chokladkrämen över hela ända ut i kanterna. Strö över lite hallon. På min är det torkade hallon för att jan inte hade något annat, men färska eller upptinade och avrunna blir säkert lika bra. Rulla en tät rulle och avsluta med skarven nedåt. Skär i lagom skivor.

Ja... sen är det bara att mumsa förstås! :-)


~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~




LCHF-Radio



Igår lagade jag LCHF-mat med radioreporten Marie Hansson, på P4 Boulevard Radio Örebro, omkring mig. Det var riktigt kul. Vi lagade lite höstbetonat och spelade in både samtal och ljud från matlagningen. Jag hoppas att det kommer att låta lika trevligt i etern som det kändes att spela in.

I studion, imorgon torsdag 11/8 2011, kl 11:00 kommer man även att få höra fantastiskt duktiga Kostdoktorn Andreas Eenfeldt prata LCHF - och missar man det, finns programmet kvar på webben.




Meny: Len kantarellsoppa med smörstekta kantareller, parmesan- & parmachips. Till efterrätt fick vi ljummen krämig vaniljomelett med färska hallon & blåbär.

~ LCHF - fett god mat ~




RSS 2.0