Ostfyllda kalvfärsjärpar med paprikagräddsås

Nej, nu är det dags för lite mat här. I min affär såldes kalvfärs till en ringa penning. Den blandades med äggulor och grädde och fick landa runtom hyggligt tilltagna bitar västerbottenost. En salsasås (kan man nog kalla den) till, fick till och med barnen att jubla och ge full poäng.


'

Ingredienser:
Kalvfärs
Vispgrädde
Äggulor
Smakrik hårdost (västerbotten)
salt & peppar
smör
Lök
Paprika
Vitlök
Basilika
Ev en buljongtärning
Grädde
Creme Fraiche

Blanda hastigt ihop järpfärsen av de kylskåpskalla ingredienserna. Använd ca 1dl färssmet per järpe. Platta till den först och fyll med en ostbit skuren i stavform. Använd vatten eller olja på händerna så kladdar det mindre. Stek runtom i inte alltför het panna. Lägg över i ugnsfast form och låt eftersteka i medelgod ugnsvärme. Bryn paprika och löken i efterfettet. Krydda med basilika. Slå på grädde och låt puttra tills såsen reducerat och grönsakerna mjuknat. Kör såsen helt hastigt i matberedare/mixer/med stav men inte helt slät. Ge ett uppkok och rör ned creme fraiche. Salta om så krävs.

~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~


Kokboksrelease

Så har det alltså varit kokboksrelease. Och första tryckning av boken gick som smör. Den tog slut innan den var släppt.
Allt känns surrealistiskt för en sådan som Airam.

Releasepartyt hölls i 2008 års Nobelkock Stefan Eriksson´s Matstudio (se länk)
De hade lagat Airamskt och vi provsmakade de konstnärligt utformade mingelrätterna och bjöds till detta underbart vin och LowCarböl. Att trivseln var hög är bara förnamnet. Ingen gång har en bok hos förlaget haft sådan efterfrågan.
Vår kokbok är ett unikum.



Lördagens konferens om LCHF på Östra Real var till bredden fylld av intressenter av alla de slag.
Moderatorerna vet vad logistik vill säga och föreläsarna bjöd på spetskompetens, såklart. Jag som sitter i föreläsningssalar stup i kvarten uppskattar verkligen när varje minut fylls av mening. Alla var lika intressanta och får jag tippa på framtid kommer Andreas Eenfeldt snart synas lika frekvent som Annika. Hans milda sarkasmer tillsammans med vänt och samtidigt tvärsäkert uttryck förutom trevligt och tydligt bildspel kommer att charma och väcka ännu mer nyfikenhet på LCHF.

Optimal Förlag

Stefan Eriksson Matstudio

Annika Dahlqvist

Peo Quick

Andreas Eenfeldt

Lars-Erik Litsfeldt

Kolhydrater i Fokus

Ulf Ravnskov

Ralf Sundberg


        
    

      Foto: Catharina L

Jag har varit med om något mycket märkvärdigt.
Stort Tack för all support !


Receptkorrigering

Olyckligt nog har en ingrediens "ramlat bort" ur receptet på sidan 76 i vår kokbok. I nästa tryckning korrigeras det.

Kryddig kycklingfilé med jordnötssmör och kokos
4-6 portioner


4-6 kycklingfiléer i portionsstorlek

4 msk jordnötssmör

2 dl krämig cocosmjölk

1-2 dl vispgrädde

1 tsk sambal oelek

saften av ½ lime

1 tsk salt

Smör till stekning


Tillagas på spisen.

Skiva kycklingfiléerna tvärs över i "slantar".  Smält smör -  gärna i en stekgryta och bryn  filéerna försiktigt, men låt dem bli genomstekta. Låt vila i annan form. Sänk temperaturen. Slå på cocosmjölk och tillsätt sambal oelek, limesaft och salt. Vispa ihop smakerna. Låt puttra i fem minuter utan lock. Tillsätt jordnötssmör och grädde och sjud anrättningen till såsen antar en krämig konsistens 5-10min. Färga ev med några droppar soja eller valfri kryddsås. Lägg tillbaka kycklingen och värm.


Servera eventuellt med lite rostade nötter eller cocos på toppen och gärna krispig sallad till.


I såsrecept på sidan 37 skall det vara 100gram smör/person - som det också står i löptext på sidan före.

Jag ber om ursäkt och hoppas receptet skall kännas lockade ändå / Airam

Bokrecension

Matsmurfen har skrivit en finfin recension av vår bok.


 
Citat: Det är inte svårt att trivas i den här boken! Snålvattnet rinner i mungiporna när jag bläddrar i boken... Maträtterna på bilderna ställer sig på knä och BER om att få bli uppätna!

Och jag håller med: Köp två och ge bort den ena i present...

Kioskvältare (bokrecension på KiF)


Isbergspasta med rökt lax & pestosås

Kolhydratsätarna vid mitt bord serverades pasta. Själv åt jag finstrimlad och krispig isberssallad till.
Såsen blev en aning smulig - en annan gång kokar jag nog såsbasen först och tillsätter laxen sist, men smaken blir ju densamma. Rökt lax är salt - därför behövs inget extra.



Ingredienser:
Rökt lax
1 vitlöksklyfta
Purjolök
Hackad gräslök
Pesto
Creme Fraiche
Grädde
Smör

Låt löken svettas i brynt smör tillsammans med laxen helt hastigt (eller uteslut laxen och tillsätt på slutet). Skeda ner pesto och späd med grädde. Koka samman ehlt kort ochc tillsätt creme fraiche. Smaka av och peppra om det behövs. Servera gärna på en bädd av krispig sallad.




~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~

Bok

Det uppdateras sällan här dessa tider, men bloggare behöver ibland göra annat också. Bara för att återvända hem till härlig överraskning i brevlådan. Sitt livs första kokbok tex. Den är färdig nu. Med etthundratjugosju sidor kanonfint innehåll.



Optimal Förlag

Kokboken

Provläs recept

Annikas blogg

Peo Quick

Annan överraskning är att frekvensen på sidvisningar i den här bloggen har passerat 101'000. Det är otroligt. Och min stolthet över båda inslagen i mitt liv vet inga gränser. Utan alla bloggläsare vore den här bloggen intet. Liksom att boken aldrig fått mitt innehåll. Tack alla som hjälper mig på vägen.

Kram från Airam

RSS 2.0