Gravad strömming i fet smakrik sås

Ett gott och bra alternativ om man vill undvika den söta inlagda sillen. Eller bara för att det är så gott. Det tar några dagar att sammanställa och färsk strömming bör frysas ett par dygn först. Smaksättningen kan varieras i oändlighet. Här syns:

Senapsgravad
Wasabi & Kaprisgravad
Vitlöksgravad



Ingredienser lag :
1 kg rensad strömming
5 dl vatten
1 dl ättikssprit
1 msk salt

Rör samman lagen. Dra skinnet från strömmingen och låt grava i kyl över natten.

Ingredienser sås:
lika delar majonäs och creme fraiche - tex 4 msk av varje till 300gram.
salt och vitpeppar

Ex på smaksättning
1msk grov senap + 1tsk dijon + 1 tsk söt senap + dill + senapsfrön
 4cm wasabi + 2-3 msk kapris + 1-2 msk hackad rödlök
1 msk krossad vitlök eller 2-3 färskpressade klyftor + 2 cm finstrimlad purjo

Låt strömmingen dra i såsen 1-2 dygn.

~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~


Rullsylta

LCHF så att det förslår. Lätt, billigt och rasande gott dessutom.



Ingredienser:
Ett stycke rimmat fläsk
finhackad gul lök
 krossade svartpepparkorn
krossade kryddpepparkorn
 krossade gula senapsfrön
(salt )
Bomullsnöre

Skär fläsket i tre skikt men inte helt igenom - så att en lång remsa skapas. Krydda med lök och rikligt av nykrossad peppar och senapsfrön. Rulla tajt från den köttigaste sidan och så att svålen hamnar ytterst. Knyt hårt. Koka i inlindad folie ca 1 timma per kilo rullsylta eller tills termometer visar 75gr om man använder det. Låt svalna och knyt upp först när den är helt kall. Ta bort svålen och putsa den jämn. Skär i tunna skivor.



~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~

Köttbullssprits

En påminnelse bara. Såhär i julens storkokstider.  Att trilla köttbullar är i alla fall för mig en alldeles för tidskrävande sysselsättning. Jag spritsar dem istället. I en stadig spritspåse. Smeten är hyggligt fast, men ändå så lös att det funkar fint. Eventuellt kan man kanske snygga till dem lite före tillagning. Steker man dem sen i rikligt med smör och ister eller cocosfett så steks de runt om vilket också spar tid. Det blir inte mer äkta köttbullar för att de är exakt runda. I den här formen ligger noga räknat 163st. Det tog inte så lång stund.



Recept?
Ta favoritreceptet och använd grädde som vätska. Inget riverbröd såklart. Och inte heller potatis.

~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~

Boktips

Den här får vi inte missa ;-)



Saxat från Aftonbladets Hälsobilaga 08-12-09

Ges ut av ett bokförlag nära Dig - Optimal förlag

Gunnels sås verde till pocherade spättafiléer

Inspirerad av min väninna kommer här något alldeles underbart i såsväg. Hon serverar den till kyckling och jag är säker på att den passar lika fint så. Lätt och snabblagat dessutom. Håll tillgodo!




Ingredienser 4 port:

2dl hackad spenat
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad dill
3 dl vispgrädde
2-4 tsk dijonsenap
salt
smör

600-800gram Spättafilé (eller kycklingfilé)
salt & vitpeppar
smör
citron

Rulla ihop fiskfiléerna och lägg i ugnsfast form. Krydda och pressa över citron. Droppa över lite smält smör. Sjud och tillaga i 200gr i 15-20min.
Fräs spenaten tills den mesta vätskan kokat in. Tillsätt grädde och kryddgrönt och låt puttra. Tillsätt senap och välj den större mängden om sting uppskattas. Salta. Använd en skvätt av buljongen från fisken för att späda med om såsen blir för tjock (senap reder bra). Steks det istället kycklingfilé så eftersteker man spenaten i samma panna och stekflott.  Det finns säkert inga gränser för mängden kryddgrönt. De här smakerna gifter sig fantastiskt fint.
Tack Gunnel, Du är en fena på säkra kort!

~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~


LCHF-Chili con Carne

Det är knappt jag står för bilden, men ta inlägget för vad det är: nämligen en önskan om att få inspirera. Barnen gav full pott på rankningen. De hade aldrig ätit godare. Jag är mycket återhållsam med bönor och baljväxter, men sojabönor innehåller bara 5,8gram kolhydrater/100gram. Och paprikan var mest för syns skull.




Ingredienser:
250gram fläskfärs
250gram blandfärs
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
½ paprika
½ burk sojabönor
3-5msk tomatpuré
2dl vispgrädde
Chilipasta, färsk chilifrukt eller chilipulver efter smak
1 tsk Sambal Oelek
Salt
Smör

Låt den finhackade löken svettas i smör. Tillsätt färsen och bryn utan att smula den sönder och samman. Tillsätt tomatpurén - den större mängden om skarpare smak önskas. Tillsätt bönorna, kryddorna och grädden. Låt puttra på svagare värme under lock 10-15min.

Kolhydratsfolket kanske vill ha fullkornsris, vi andra äter in blanco. Och njuter.

~ För att läsa alla recept bakåt i tiden, klickar Du på "recept" här under inlägget  ~






RSS 2.0